Dit is de 133e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:
NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?
INLEIDING:
Het hielp Eliud Kipchoge in de voorbereiding op zijn Sub2 marathon. En ook Kristian Blummenfelt zet geregeld een sensor op zijn spierbundels om de lokale zuurstofvoorziening te meten. Hoe werkt NIRS precies en wat is de meerwaarde ervan tijdens het sporten?
We zoeken het in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast voor je uit in ons eigen Slimmer Presteren Sportlab!
Hoe weet je hoeveel zuurstof er in je spieren zit?
Na zijn succesvolle Sub2 marathon in 2019 in Wenen dachten de media gauw te achterhalen welk technologische snufje Eliud Kipchoge had geholpen om zo lang zo hard te kunnen rennen. Het waren de springveerschoenen waardoor de Keniaan tijdens elke stap veel minder energie verloor.
Nee, het was de minutieus gemodelleerde omgekeerde V van toplopers die hem vakkundig uit de wind hield. Of was het de speciaal ontwerpen hydrogel die Kipchoge van ruime brandstof voorzag zonder dat zijn maag van streek raakte? Het vlakke parcours? De aerodynamische armstukken?
NIRS is voor nerds
Ze kwamen er niet uit, zoveel innovatiefs was er rondom de recordpoging te noteren. Het wetenschappelijk team dat zich bemoeid had met de voorbereiding vond de aandacht uiteraard geweldig.
Eindelijk kregen ook de nerds die zich achter hun bureau op een universiteit of start-up bedrijfje dag-in dag-uit in het zweet werkten, de credits die zij verdienden.
NIRS sensor hielp Kipchoge aan de sub-2?
Zo ook de makers van de NIRS sensor waar Kipchoge mooie sier mee maakte in de training. Dit geavanceerde apparaat dat de Keniaan geregeld op zijn bovenbeen snoerde, stelde zijn coaches in staat om de zuurstofverzadiging in de spier te meten tijdens het hardlopen.
Essentiële informatie voor het optimaliseren van het trainingsregime en daarmee de uiteindelijke prestatie, zo luidde de begeleidende informatie van de fabrikant.
We zoeken het voor je uit in ons eigen Sportlab
Maar wat is NIRS eigenlijk en welke informatie levert zo’n sensor op je bovenbeen op?
Om hierachter te komen wordt Jurgen als rennend proefkonijn doorgemeten in het top of the bill Slimmer Presteren Sportlab.
Hoe het hem afgaat en wat coach Guido allemaal opvalt tijdens de inspanningstest, hoor je in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast.
Handige bronnen en links:
- Studie uit 2021 waarin NIRS metingen in de drie intensiteitsdomeinen geëvalueerd worden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33914662/
- Website van Train.Red: https://nl.train.red/
- Eerdere aflevering over optimale trainingsintensiteitsverdeling: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/89-slimmer-trainen-is-gepolariseerd-trainen-inderdaad-de-beste-aanpak/
- Eerdere aflevering over inspanningstesten: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/93-inspanningstesten-voor-wie-is-het-nuttig-en-wanneer/
2 reacties op “133. SPORTLAB: NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?”
Conti International Culture Limited epitomizes cinematic elegance and brilliance.
[…] Aflevering 133 over de NIRS meting op de bovenbenen: Sommige topsporters zetten een NIRS sensor op hun spierbundels om de lokale zuurstofvoorziening te meten. Hoe werkt NIRS precies en wat is de meerwaarde ervan tijdens het sporten? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/133-nirs-metingen-in-de-spier-tijdens-inspanning-hoe-… […]