Categorieën
Seizoen 10 Training en herstel

198. Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we alles wat je moet weten over slimmer zwemmen in open water. Ontdek hoe je sneller kunt zwemmen met de juiste technieken en wetsuit-tips.

Home » Afleveringen » Seizoen 10 » 198. Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?

Dit is een 198e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?

Blauwalg, poepbacteriën, stroming en kkkkoud. Het is soms geen lolletje om in open water te zwemmen. Kun je daarom misschien beter vooral in het zwembad trainen voor je triathlon? En in hoeverre helpt een wetsuit eigenlijk? 

In deze aflevering van de slimmer presteren podcast bespreken we alles wat je moet weten over slimmer zwemmen in open water. Ontdek hoe je sneller kunt zwemmen met de juiste technieken en wetsuit-tips.

Slimmer zwemmen in open water – hoe haal je het meeste uit je techniek en wetsuit?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we alles wat je moet weten over open water zwemmen. Samen met triatloncoach Guido Vroemen gaan we dieper in op hoe je je prestaties in het open water kunt verbeteren. Zwemmen in open water vraagt om andere technieken en voorbereidingen dan zwemmen in een zwembad. In deze aflevering leer je hoe je slimmer kunt zwemmen en je techniek kunt optimaliseren, zodat je sneller en efficiënter zwemt.

Waarom is open water zwemmen anders dan zwemmen in een zwembad?

Open water zwemmen is een andere tak van sport dan zwemmen in een zwembad. De afwezigheid van duidelijke lijnen en het gebrek aan oriëntatiepunten maken navigatie moeilijker, en je krijgt te maken met natuurlijke elementen zoals stroming en golven. Ook het koudere water speelt een grote rol. Deze factoren vereisen een andere zwemtechniek. In open water heb je bijvoorbeeld een hogere slagfrequentie, maar kortere slagen in vergelijking met een zwembad. Dit maakt zwemmen in open water technisch gezien inefficiënter, wat vraagt om aanpassing in je techniek en energieverdeling.

Maakt een wetsuit je sneller in open water?

Een van de grote voordelen van een wetsuit is het extra drijfvermogen, waardoor je minder weerstand hebt en sneller kunt zwemmen. Uit onderzoek blijkt dat een wetsuit je snelheid met 10 tot 14% kan verhogen, vooral voor minder ervaren zwemmers. We bespreken hoe het wetsuit je prestaties in het water beïnvloedt en hoe je het beste wetsuit kunt kiezen voor jouw lichaamstype en zwemstijl.

Wanneer moet je een wetsuit dragen?

Tijdens triatlonwedstrijden zijn er regels voor het dragen van een wetsuit afhankelijk van de watertemperatuur. Bij temperaturen onder de 16 graden is een wetsuit verplicht, tussen 16 en 21 graden mag je kiezen, en boven de 21 graden is het verboden. We geven praktische tips over wanneer je het beste een wetsuit kunt dragen, en wat je kunt doen als het water te warm is voor een wetsuit.

Hoe navigeer je effectief in open water?

Navigatie is een cruciaal onderdeel van open water zwemmen. Zonder duidelijke lijnen zoals in een zwembad, moet je regelmatig je koers controleren. In deze aflevering leer je hoe je effectief kunt navigeren door je hoofd op het juiste moment op te tillen, zonder dat je voeten te veel zakken, wat zorgt voor meer weerstand. Door deze techniek goed te trainen, kun je efficiënter zwemmen en minder energie verspillen aan het corrigeren van je richting.

Praktische tips voor beginnende open water zwemmers

Ben je nieuw in open water zwemmen? We geven praktische tips over het kiezen van het juiste wetsuit, hoe je snel kunt wisselen tijdens een triatlon, en hoe je je techniek kunt verbeteren. Een wetsuit maakt je sneller, maar vereist ook training om het snel uit te trekken tijdens wissels. We delen handige trucs zoals het gebruik van babyolie en hoe je water in je wetsuit schept om het sneller uit te krijgen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen: Wie profiteert meer van een wetsuit?

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat mannen meer voordeel halen uit het dragen van een wetsuit dan vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat mannen van nature minder drijfvermogen hebben dan vrouwen. In deze aflevering bespreken we waarom dit zo is en wat de wetenschap hierover zegt. Ook delen we tips over hoe je je wetsuit kunt kiezen op basis van je lichaamsbouw en zwemprestaties.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

Maakt een wetsuit je echt sneller? Ja, een wetsuit zorgt voor meer drijfvermogen, waardoor je hoger in het water ligt en minder weerstand hebt. Uit studies blijkt dat een wetsuit je snelheid met 10-14% kan verbeteren, vooral bij minder getrainde zwemmers.

Wanneer moet je een wetsuit dragen? Bij triatlonwedstrijden is het dragen van een wetsuit verplicht bij watertemperaturen onder de 16 graden, toegestaan tussen 16 en 21 graden, en verboden boven de 21 graden. Voor recreatief open water zwemmen is het afhankelijk van je eigen voorkeur en het comfortniveau in kouder water.

Hoe moet ik navigeren in open water? Het is belangrijk om regelmatig op te kijken tijdens het zwemmen om je richting te bepalen. Dit doe je door je hoofd een klein beetje omhoog te brengen tijdens het ademen, zonder je voeten te laten zakken. Dit kun je ook in het zwembad oefenen door te zwemmen zonder de zwarte lijn als referentie.

Is zwemmen in open water anders dan in een zwembad? Ja, de slagfrequentie is hoger in open water, maar de slaglengte is korter. Dit maakt open water zwemmen technisch gezien inefficiënter dan zwemmen in een zwembad. Stroming en golven kunnen ook van invloed zijn, waardoor je techniek moet aanpassen.

Hoe kan ik mijn wetsuit snel uittrekken tijdens een wissel in een triatlon? Gebruik babyolie rond je enkels en polsen om het wetsuit gemakkelijker uit te krijgen. Trek een beetje water in je wetsuit vlak voordat je het water uitgaat, zodat het minder vacuüm zuigt. Oefen deze technieken om je wisseltijd te verkorten.

Hoeveel verschil maakt de temperatuur van het water? Kouder water maakt het moeilijker om zonder wetsuit comfortabel te zwemmen. Een wetsuit kan je lichaam helpen om warm te blijven en energie te besparen die je anders verbruikt om warm te blijven in koud water.

Spaanse studie uit 2024 bij toptriatleten: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14702

Gebruik van een wetsuit tijdens de oversteek van de Straat van Gibraltar:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29503588/

Recente review waarin alle studies naar de effecten van een wetsuit op een rij zijn gezet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311439/

Filmpje van hoe Blummenfelt en co. op zoek gaan naar het beste pak: https://www.youtube.com/watch?v=lQSI5V7BtNM

Aflevering 180 over het zwemonderzoek bij de Tongelreep: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/180-slimmer-presteren-in-parijs-over-zwemmen-met-roald-van-der-vliet-en-sander-schreven/

Vlog met Jacomina over open water zwemmen https://www.youtube.com/watch?v=2Sc78q3w5m0

Video over slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragen

https://www.youtube.com/watch?v=DN7uAKo9V9c

Één reactie op “198. Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?”

Hoi Gerrit,

Veel succes in Eindhoven. Ik zal je missen in Etten Leur waar ik dit jaar voor de 10de keer loop. Het was gezellig vorig jaar.

Kleine correctie: in Renkum staat geen grote chemische fabriek in Renkum. Het is een papierfabriek.

Groeten Jetse (Run for Climate, aflevering 159)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *