Categorieën
Seizoen 3 Training en herstel

55. Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?

Was je eindelijk klaar voor je eerste hele of halve marathon of de Amstel Gold Race toertocht, gooide corona de boel op slot. Weg trainingsdoel, weg motivatie. Wat kun je doen om toch fit te blijven tijdens een lange wedstrijdloze of inactieve periode?

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 55. Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?

Dit is de 55ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?

Was je eindelijk klaar voor je eerste hele of halve marathon of de Amstel Gold Race toertocht, gooide corona de boel op slot. Weg trainingsdoel, weg motivatie. Wat kun je desondanks doen om toch fit te blijven tijdens een lange wedstrijdloze of inactieve periode?

Hoe snel is er sprake van conditieverlies?

Ook Mathieu van der Poel was wel even klaar met het fietsen op de weg, zo vertelde de renner na afloop van de Ronde van Vlaanderen. Een weekje de fiets helemaal niet aanraken, daar keek zelfs MvdP reikhalzend naar uit.

Van der Poel zal niet de enige sporter zijn die eens geen zin of tijd heeft om te gaan trainen. Druk met je werk, de geboorte van een kind, een lichte blessure, vakantie op een onbewoond eiland waar je niks anders kunt dan in een hangmat liggen, of overvallen worden door een pandemie: soms lukt het gewoon niet om gedurende een paar weken of zelfs een paar maanden je strakke trainingsschema te blijven volgen.

Hoe erg is dat eigenlijk? Moet je je zorgen maken als je een maand minder hard kunt trainen of zelfs helemaal niet? Hoe snel raak je je conditie eigenlijk kwijt en moet je dan na het conditieverlies weer helemaal vanaf nul beginnen? 

Balans vinden in je sportroutine zonder conditieverlies

Hoe kun je het beste een rustige periode in je sportschema inbouwen zonder dat je spieren gaan krimpen? En welke knoppen van je training kun je zonder al te grote gevolgen of conditieverlies gerust wat omlaag draaien? De frequentie, de duur of de intensiteit?

Het zijn vragen die Gerrit en Jurgen in aflevering 55 van de Slimmer Presteren Podcast proberen te beantwoorden. Uiteraard checken zij tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ hoe coach Guido Vroemen zijn atleten tijdens de huidige wedstrijdloze periode laat trainen.

Video over Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *