Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

132. Méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

Wat als een blessure, ziekte, vakantie of drukte op je werk je trainingsschema voor langere tijd in de war gooit? Kun je die achterstand dan nog wel inhalen? En wat betekent de trainingsuitval uiteindelijk voor je eindtijd?

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 132. Méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

Dit is de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Méér dan een week niet kunnen trainen in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

INLEIDING:

Om de marathon, triatlon of grote wielerkoers succesvol te volbrengen is het noodzakelijk om genoeg te trainen. Maar wat als een blessure, ziekte, vakantie of drukte op je werk je trainingsschema voor langere tijd in de war gooit? Kun je die achterstand dan nog wel inhalen? En wat betekent de trainingsuitval uiteindelijk voor je eindtijd?

Geblesseerd op weg naar belangrijke race

Nog altijd spreken de schaatsprestaties van Yvonne van Gennip tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary tot de verbeelding. Niet alleen won de Nederlandse drie keer goud in een periode dat schaatssters uit het voormalig Oostblok het schaatsen nog stevig in hun greep hielden; ook had Van Gennip in aanloop naar de Spelen amper aan wedstrijden meegedaan omdat ze langere tijd geblesseerd was aan haar voet. Het mogelijke voordeel: niemand rekende op haar. Maar de grote vraag: had ze wel genoeg kunnen trainen?

Hoe erg is het missen van een week training?

Want het is klip-en-klaar dat voor het menselijk lichaam geldt dat te lange stilstand tot ernstige fysieke achteruitgang leidt. Mooi voorbeeld is de Dallas Bed Studie uit 1966 waarin vijf gezonde twintigjarige proefpersonen drie weken in bed moesten liggen en vervolgens op een loopband werden gezet.

De output van hun hart bleek in de drie weken met een kwart gekelderd te zijn en dit ging gepaard met eenzelfde afname in de maximale zuurstofopname.

Hoe pas je een trainingsschema aan na een onderbreking?

Niks handig dus voor duursporters die lange tijd ziek of geblesseerd raken en hun trainingen moeten missen. Hoeveel lever je eigenlijk in wanneer je een week niet fatsoenlijk kunt trainen?

En wat als je nog langer een gedwongen pauze moet nemen?

Zijn er misschien alternatieve manieren te bedenken om toch fit te blijven?

We bespreken het in de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

https://www.youtube.com/watch?v=NkPTdQ-ZPTE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *