Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab

141. Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

Ontdek of je je kerntemperatuur tijdens het sporten kunt aflezen met een huidsensor. Optimaliseer je prestaties en voorkom oververhitting.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 141. Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

Dit is de 141e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

INLEIDING:

Zet je je spieren aan het werk, dan krijg je het al snel warm. Loopt je lichaamstemperatuur hierbij zelfs teveel op, dan komt je lichaam in de problemen en moet je afremmen. Informatie over je kerntemperatuur tijdens inspanning kan dus helpen maar is lastig te meten. Lukt dit met een geavanceerde sensor aan de buitenkant van je lichaam?

Core Sensor bij het nieuwe werelduurrecord van Ganna

Wat was het geheim achter de 56 kilometer en 792 meter die Filippo Ganna begin oktober 2022 in één uur afraffelde op de velodroom van Grenchen?

Zijn 3D-geprinte fiets, de aerodynamische houding, zijn helm, tijdritpak, overschoenen: het lijken allemaal logische antwoorden omdat ze nou eenmaal helpen om de luchtweerstand van een pijlsnelle renner te verlagen.

Temperatuur is bepalend voor een goede sportprestatie

Maar wanneer je de wetenschappers achter de recordpoging van de Italiaan moet geloven, was er één factor die waarschijnlijk écht het verschil maakte: de temperatuur van de hal én van de renner zelf. Aan de ene kant zorgt een hoge temperatuur op de baan er namelijk voor dat de lucht een stukje dunner wordt: winst!

Maar aan de andere  kant moet het ook weer niet té warm zijn want dan gaat de renner er last van krijgen: verlies! Zo laat onderzoek zien dat een verhoging van de kerntemperatuur met 1 graad Celsius gepaard gaat met een afname van de mechanische efficiëntie op de fiets van 1 procent. Dat wil je graag vermijden wanneer je Filippo Ganna heet en het werelduurrecord wil verbeteren.

Een sensor om altijd je kerntemperatuur te weten

Na langdurig testen en testen en testen, werd besloten om de temperatuur in de velodroom in Grenchen aan het begin van Ganna’s uur op te stoken naar 27 graden precies. Daar gedijde het lichaam van de Italiaan het beste op, afgaande op zijn kerntemperatuur althans. Maarreh, hoe wisten de wetenschappers dit eigenlijk?

Fietste Ganna continu rond met een thermometer in zijn mond of kont? Nee, een simpel wit plaatje dat vast zat aan zijn hartslagband gaf de essentiële temperatuurinformatie door.

Hoe dit precies werkt en of elke wielrenner of andere duursporter direct met zo’n sensor aan de slag moet, bespreken we in de 141e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

https://www.youtube.com/watch?v=TJUolJuvI5M

3 reacties op “141. Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?”

Hoi Jurgen, Gerrit en Guido!
Wat leuk: een item over de coresensor. Daar hebben Guido en ik inderdaad voor mijn wedstrijd op Hawaii gebruik van gemaakt. In mijn geval was ik op de dag vd race nog niet hersteld van de reis. Flinke jetlag en mijn HRV was de hele week laag en geel… Dat heeft ook meegespeeld met de wat tegenvallende race resultaten. Als je als superfanatieke athleet half uitgerust meedoet aan een volledige triathlon in deze buitenaardse omstandigheden dan kan je hem wel prima finishen maar een toptijd zit er dan niet in.
Er gebeuren veel dingen in zo’n race. Mijn special need bag voor het lopen lag al een hele dag in de brandende zon zodat mijn ORS ruim 40 graden was. Die kon ik meteen weer uitspugen een kilometer na het gedronken te hebben. Dus heel fit ben je dan ook niet.

Het andere wat meespeelde is dat ik ook wel bang was om mijn eiwitten en hersenen te koken🧑‍🍳 . Eenmaal verhit, had ik geleerd van Guido, hersteld een gekookt eitje zich niet meer. Dus ook niet mijn spieren en hersenen. Dus ‘gewoon‘ het zekere voor het onzekere genomen , want zo ben ik nou een maal….

Ik zou, als ik de tijd kon terugdraaien vooral eerder daar acclimatiseren en misschien mijn coretempratuur met 1 graad durven te verhogen. Maar heel veel meer niet hoor. Daar is mijn gezondheid te belangrijk voor 🙂

En HULDE voor jullie prachtige reeks aan podcasts. Ik heb ze in oktober opweg naar Hawaii wel bijna allemaal geluisterd in het vliegtuig en sindsdien probeer ik het elke week bij te houden.

Hoi Nelleke, dank voor je reactie en waardevolle aanvullende informatie op deze ‘casus’ met jou als proefpersoon. Helemaal mee eens dat je gezondheid voorop moet staan; als een Core sensor je hierbij kan ondersteunen, dan moet je dat zeker niet nalaten. Sportieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *