Categorieën
Innovaties Interview met gast Seizoen 9

180. Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

Ontdek de innovaties in de zwemwereld met experts van het Inno Sport Lab. Leer hoe zowel topsporters als amateurs hun prestaties kunnen verbeteren met behulp van technologie en wetenschap.

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 180. Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

Dit is een 180e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

INLEIDING:

In deze podcast aflevering duiken we diep in de zwemwereld, met speciale aandacht voor innovaties die zowel de topzwemmer als de amateur kunnen helpen. We spreken met Roald van der Vliet en Sander Schreven van het InnoSportLab De Tongelreep, waar zij grensverleggend werk verrichten op het gebied van zwemtechnieken en trainingsmethodes.

We bespreken hoe de technologische vooruitgang, zoals onderwatercamera’s en biomechanische data-analyse, trainers en zwemmers helpt om prestaties te verbeteren. Deze tools stellen hen in staat om zwemtechnieken te optimaliseren door nauwkeurige metingen en real-time feedback. Hierdoor kunnen zwemmers hun techniek efficiënter en effectiever aanpassen, wat essentieel is zowel op de Olympische Spelen als in de lokale zwembaden.

Verder behandelen we de rol van wetenschap en technologie bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs. We verkennen hoe deze inzichten niet alleen relevant zijn voor de elite, maar ook praktische toepassingen hebben voor recreatieve sporters. Het gesprek geeft inzicht in hoe amateurzwemmers vergelijkbare technieken en kennis kunnen gebruiken om hun eigen prestaties te verbeteren.

Door deze aflevering krijg je als luisteraar een uniek kijkje in de keuken van topzwemmen en de wetenschappelijke benaderingen achter de sport. Dit zal je niet alleen helpen om de sport beter te begrijpen, maar biedt ook praktische tips om zelf toe te passen in je training.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is het voordeel van onderwatercamera’s in de zwemtraining?
Onderwatercamera’s bieden nauwkeurige visualisaties van de zwemtechniek, wat essentieel is om effectief verbeteringen door te voeren.

2. Hoe kunnen amateurzwemmers profiteren van de technologieën gebruikt door topsporters?
Amateurs kunnen technologieën zoals biomechanische data-analyse gebruiken om hun techniek te verfijnen, wat resulteert in efficiënter en sneller zwemmen.

3. Welke rol speelt data-analyse in het verbeteren van zwemprestaties?
Data-analyse helpt bij het objectief beoordelen en aanpassen van zwemtechnieken, wat leidt tot optimalisatie van prestaties.

4. Wat kunnen we leren van de aanpak van zwemmers richting de Olympische Spelen?
We leren dat een combinatie van wetenschap, technologie en traditionele trainingsmethodes essentieel is voor het behalen van topresultaten.

Stellingen waar Roald en Sander op reageren aan het begin van de aflevering:

‘Wie klein is, moet slim zijn’ is een motto dat goed bij het Nederlandse topzwemmen past.
Nederland is een klein zwemland in vergelijking met bv. Australië of de VS. Toch doet NL het over het algemeen altijd aardig goed op de Olympische Spelen. Helpt de wetenschap/Innosportlab hier een handje bij? Wanneer is het Innosportlab opgericht en waarom? Wie maken er gebruik van? Hoe wordt het gefinancierd? Is het uniek in de wereld?

We hebben nog altijd amper benul van wat de efficiëntste zwemtechniek is.
Het is iets wat Roald vd Vliet altijd zegt. Zwemmen is grotendeels nog altijd een black box. Coaches denken het te weten of te kunnen zien maar die gaan meestal uit van snelle zwemmers uit het verleden. Zwemmers zelf zeggen het te voelen maar dat wordt amper gestaafd door data. Waarom zijn ‘meten=weten’ en zwemmen toch zo’n moeilijke combi? Waarom is zwemmen nog altijd zo’n conservatieve sport, veelal gebaseerd op ‘meningen’ en ‘gevoel’?

Zonder onderwatercamera’s komt een zwemonderzoeker helemaal niets te weten.
Efficient zwemmen is vooral gestroomlijnd zwemmen, met zo weinig mogelijk waterweerstand. Daarvoor moet je onder water meten. Met camera’s en sensoren gebeurt dat in het Innosportlab. Welke metingen worden momenteel precies uitgevoerd? Waar is het Innosportlab het meest trots op, welke opstellingen is echt uniek in de wereld?

De schoolslag waarmee tegenwoordig gezwommen wordt, is eigenlijk geen schoolslag meer.
De schoolslag is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd (veel hogere slagfrequentie bv.). Maar daarmee wordt ook het grijze gebied opgezocht, denk aan het keerpunt en de beenbeweging die soms meer op een vlinderkick lijkt. De regels zijn wat betreft ook aardig ondoorzichtig. Zwemmers en coaches pleiten daarom ook voor een ‘onderwater VAR’ die meekijkt en/of aanpassing van de regels. Wat heeft de ‘revolutie’ in het schoolslagzwemmen veroorzaakt? Wat is er precies gebeurd? Hoe is ‘vals spel’ tegen te gaan?

De Nederlandse zwembond moet meer talent gaan scouten bij het volleybal en basketball.
De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel (vlinderslag, borstcrawl) is voormalig basketballer en doet daar zijn voordeel mee qua sprongkracht. Handig bij de startduik en het keerpunt. Bij veel zwemnummers draait het niet om het ‘zwemgedeelte’ maar om de start, de vlinderkicks, het keerpunt. Wat moet een vlinder of vrijeslagspecialist allemaal beheersen om de wereldtop te halen? Hoe is een 100 meter race opgebouwd? Hoe blijven we zwemtalent vinden?

Het hinderniszwemmen mag van mij zó weer op het Olympisch programma komen.
Er zijn ontiegelijk veel zwemonderdelen op de Olympische Spelen. In het verleden waren dat er nog meer, onder andere het hinderniszwemmen. Waarom zijn er zoveel disciplines en kan het niet wat minder? Blijft zwemmen ‘groot’ genoeg in de toekomst, moet het niet met zijn tijd meegaan?

Het is goed dat de wereldzwembond de zwempakken verboden heeft.
Aan het begin van deze eeuwen kwamen de zwempakken opzetten. En werden steeds meer records aangescherpt. Soms deden zwemmers 2 pakken over elkaar aan. Zwemmen werd een materiaalsport genoemd. Op een gegeven moment besloot de wereldzwembond FINA om de pakken te verbieden. Is innovatie wel tegen te houden in het zwemmen? Wordt er nog veel onderzoek gedaan om de zwemkleding gestroomlijnder te maken? Hoe kan het dat op de meeste nummers de records inmiddels weer verbeterd zijn, zonder pak?

De slimme zwembril met daarop een display met alle belangrijke data is écht een gamechanger.
Er zijn de laatste jaren een aantal ‘innovatieve’ producten voor de fanatiekere zwemmer op de markt gekomen, waaronder de ‘smart’ goggles en sensoren die zwemslag ‘tracken’. Worden deze innovaties ook door de Nederlandse zwemmers gebruikt? Hoe kijken Van der Vliet en Schreven tegen deze ‘gadgets’ aan?

Video over slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

https://www.youtube.com/watch?v=gvnmbZHVHH8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *