Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 9

179. Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

Ontdek essentiële strategieën om sportblessures te voorkomen in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast over de ASM Masters of Movement bijeenkomst in April 2024. Luister nu en leer hoe je jouw trainingen kunt optimaliseren en blessures voorkomen.

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 179. Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

Dit is een 179e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

INLEIDING:

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we diep in het thema blessurepreventie, met een focus op knieblessures, die vaak voorkomen bij jonge sporters, vooral in het voetbal. We verkennen dit onderwerp met inzichten van KNVB Bondsarts Edwin Goedhart, en delen praktische tips die jij als sporter direct kunt toepassen om blessures te voorkomen.

We starten met een kijkje in de trends van sportblessures en waarom deze juist nu zo prominent aanwezig zijn. ASM grondlegger Rene Wormhoudt legt uit hoe de huidige sportpraktijken, zoals eenzijdige trainingen en onvoldoende coördinatieoefeningen, bijdragen aan een hoger risico op blessures. Ook het verschil in fysieke ontwikkeling tussen jongens en meisjes speelt een cruciale rol in de frequentie en ernst van knieblessures.

Verder bespreken we hoe belangrijk het is om het plezier in sporten te behouden. Plezier verhoogt niet alleen de consistentie in je trainingen, maar draagt ook bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid, wat indirect blessures kan helpen voorkomen.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en actuele onderzoeken bieden we inzichten over hoe je trainingen kunt diversifiëren en aanpassen om je lichaam beter voor te bereiden op de fysieke eisen van je sport. Dit omvat alles van coördinatieverbetering tot krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.

Tot slot, leggen we de nadruk op de sociale en psychologische aspecten van sporten. Hoe de juiste mindset en een ondersteunende omgeving essentieel zijn voor zowel het voorkomen van blessures als voor algemene sportprestaties.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn de voornaamste oorzaken van knieblessures in sport?
Een combinatie van eenzijdige training, gebrekkige coördinatie, en de fysieke verschillen tussen geslachten, vooral tijdens de groeifase.

2. Hoe kan ik mijn training aanpassen om blessures te voorkomen?
Integratie van diversiteit in trainingen zoals coördinatieoefeningen, krachttraining, en flexibiliteitsoefeningen is cruciaal.

3. Wat is het effect van plezier in sporten op blessurepreventie?
Sporten met plezier verhoogt de consistentie en motivatie, wat leidt tot betere voorbereiding en vermindering van blessurerisico.

4. Zijn er specifieke strategieën voor jonge sporters om blessures te voorkomen?
Jonge sporters profiteren van gevarieerde bewegingsvormen en moeten worden aangemoedigd om verschillende sporten te beoefenen om algehele lichaamscoördinatie en kracht op te bouwen.

Video over blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

https://www.youtube.com/watch?v=fqlGAoGcQj4

3 reacties op “179. Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart”

Ik vind het wel vreemd dat aan wordt gehaald dat het dragen van helmen teveel veiligheid creeert. Volgens mij is dat een heel ander onderwerp en kan het zeker geen kwaad om kinderen in t verkeer of bij t skaten een helm te laten dragen, sterker nog het zou verplicht moeten worden gezien de voordelen die het biedt bij een val! (ook bij volwassenen)

Dag,

Ik luister al bijna een jaar naar de podcast. Ik ben jullie dankbaar voor jullie (leuke) manier van informatie voorziening op diverse topics.

In de podcast komt er een passage over de Nordic Hamstring Curl.

Ik heb in 2023 literatuur onderzoek gedaan o.l.v. Geert, of differentieel leerstrategieën voordelen zouden hebben ten opzichte van de traditionele aanpak bij de revalidatie van hamstringverrekkingen met het oog op de transfer naar sport?”

Het Nordic Hamstring Protocol (NHP) heeft zijn waarde bewezen in het verminderen van het risico op hamstringblessures en terugkerende blessures zoals jullie vermelden in de podcast. Alleen in de praktijk is dit protocol niet naleefbaar door spelers en clubs. De neveneffecten van dit protocol wordt overheersend als onprettig ervaren bij sporters en merken ze lokale vermoeidheid op training waardoor bewegingsangst.

Wat blijkt in de praktijk is dat de inhoud van veel wetenschappelijke hamstringprotocollen of -studies is gebaseerd op een vereenvoudigd en traditioneel perspectief op de werking van de hamstring en de benadering van terugkeer naar sport. De voordelen van dit soort algemene protocollen is dat ze specifiek gericht zijn op de biceps femoris longus en de piek van de knieflexor torque verbeteren. Diverse studies vonden verschillende biomechanische belastingen voor de hamstringspieren waaruit ze concludeerden dat de biceps femoris longus de grootste piekbelasting vertoonde tijdens het sprinten en dat NHP daarom als een belangrijk element in de revalidatie moet worden beschouwd.

Ondanks de positieve resultaten toont NHP geen overdracht naar sport en zal het waarschijnlijk niet slagen in het aanpakken van veranderingen in kinematica, motorcontrole, motorleren en krachtbelastingen.

Waarom dus niet kijken naar het holistische beeld van bewegen zoals jullie aangeven in de podcast? Breed-motorische ontwikkeling en differentieel leren, stimuleren bij sporters om zo de hamstring duurzaam en robuust te ontwikkelen. Beweeg ze!

Beste Marc, dank voor je reactie. Interessante en nuttige aanvulling voor de aflevering. Dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *