Categorieën
Hardlopen Innovaties Seizoen 10

193. Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?

Ontdek in deze podcast alles over de Omius koelband: een innovatieve maar prijzige gadget die sporters helpt koel te blijven. Is het zinvol of onzin? Wij zoeken het uit!

Home » Afleveringen » Seizoen 10 » 193. Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?

Dit is een 193e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de wereld van innovatieve sportgadgets en bespreken we de Omius koelband. Deze bijzondere haarband is ontworpen om je hoofd te koelen tijdens het sporten, waardoor je mogelijk beter kunt presteren. Samen met topcoach Guido Vroemen onderzoeken we of deze dure gadget zijn prijs waard is of dat het vooral een slimme marketingtruc is.

Wat is de Omius koelband en hoe werkt het?

De Omius koelband is een elastische haarband uitgerust met kleine grafietblokjes en een speciale hydrofiele coating die water goed geleidt. Grafiet, dat bekendstaat om zijn uitstekende warmtegeleidende eigenschappen, wordt ook in de processorindustrie gebruikt om apparaten koel te houden.

De blokjes in de haarband vergroten het oppervlak voor verdamping, waardoor je hoofd koel blijft tijdens inspannende activiteiten zoals hardlopen en triatlons.

Wat zijn de kosten van de Omius koelband?

De Omius koelband is niet goedkoop. Met een aanschafprijs van €200, plus bijna €50 aan verzendkosten en €70 aan invoerrechten, komt de totale prijs op zo’n €320 *(lees voetnoot onderaan).

Daarbij komt dat de blokjes kwetsbaar zijn en snel kapot kunnen gaan, wat leidt tot extra kosten als je vervangende blokjes moet aanschaffen. De vraag is dus: is deze investering het waard?

Hoe ervaren gebruikers de Omius koelband?

Tijdens de aflevering delen we onze eigen ervaringen met de koelband. Direct na het opzetten voelt de band koel aan, zelfs wanneer deze droog is.

Bij gebruik tijdens een warme triathlonwedstrijd bleek de band comfortabel te dragen en gaf het een verkoelend effect. Dit gevoel van comfort kan vooral psychologisch van invloed zijn op sporters die zich prettiger voelen wanneer ze koel blijven.

Wat zegt de wetenschap over de Omius koelband?

We bespreken een recente wetenschappelijke studie waarin getrainde hardlopers werden getest met de Omius band en een placebo band zonder grafiet. De resultaten waren teleurstellend: hoewel de Omius band het voorhoofd koeler hield en het comfort verhoogde, waren er geen significante verbeteringen in prestaties of verlagingen van de kerntemperatuur in vergelijking met de placebo band.

Waarom wordt de Omius koelband toch gebruikt door topsporters?

Ondanks de beperkte wetenschappelijke ondersteuning blijft de Omius band populair onder topsporters zoals triatleet Youri Keulen en atlete Sifan Hassan. Het comfortabele, koele gevoel van de band kan een psychologisch voordeel bieden, waardoor sporters het gevoel hebben dat ze beter presteren.

Dit benadrukt het belang van mentale beleving tijdens wedstrijden, wat voor sommige sporters net het verschil kan maken.

Conclusie: Is de Omius koelband het geld waard?

Onze conclusie na uitgebreid testen en het bespreken van wetenschappelijk onderzoek is dat de Omius koelband een interessante innovatie is, maar dat de hoge kosten en beperkte wetenschappelijke onderbouwing vragen oproepen over de daadwerkelijke meerwaarde.

Voor professionele atleten kan het psychologische effect waardevol zijn, maar voor recreatieve sporters is een simpele, natte zweetband wellicht een veel betaalbaarder alternatief dat vergelijkbaar comfort biedt.

Deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast biedt een kritische blik op een nieuwe sportinnovatie. Wil je weten of de Omius koelband iets voor jou is? Luister mee en ontdek of deze high-tech haarband zinvol of onzin is!

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is de Omius koelband en hoe werkt het? 
De Omius koelband is een innovatief product dat sporters helpt hun hoofd te koelen tijdens het sporten. Het maakt gebruik van grafietblokjes die warmte snel geleiden en een hydrofiele coating die verdamping bevordert.

2. Helpt de Omius koelband echt bij het verbeteren van sportprestaties? 
Uit de besproken studie bleek dat de koelband weliswaar een koeler gevoel geeft op het voorhoofd, maar dat er geen significante prestatieverbetering of verlaging van de kerntemperatuur werd gemeten.

3. Waarom wordt de Omius band populair in de topsport? 
Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor prestatieverbetering, ervaren topsporters een koel en comfortabel gevoel, wat een psychologisch voordeel kan bieden.

4. Wat zijn de nadelen van de Omius koelband? 
De band is kwetsbaar, duur (€320 inclusief verzendkosten en belasting), en vereist zorgvuldig onderhoud. Vervangende blokjes zijn prijzig en moeten apart worden aangeschaft.

5. Is de Omius band ook geschikt voor recreatieve sporters? 
Hoewel de band koel aanvoelt, zijn de kosten en het kwetsbare karakter waarschijnlijk te hoog voor de meeste recreatieve sporters. Een natte zweetband biedt wellicht vergelijkbaar comfort voor een fractie van de prijs.

6. Moet ik de Omius koelband kopen? 
De keuze om de band te kopen hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Voor professioneel gebruik kan het psychologisch voordeel waardevol zijn, maar voor recreanten is de meerwaarde niet duidelijk aangetoond.

Video over slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=bBmVy1PsLWQ

Voetnoot mbt aanschafprijs

Deze voetnoot is geplaatst op verzoek van de Europese distributeur van Omius.

Zoals in de aflevering besproken, is de prijs van bijna €320 een bedrag dat Gerrit heeft betaald bij zijn bestelling via de officiële Omius.io website op 11 augustus 2024.

Zie 2 afbeeldingen hieronder voor volledige transparantie.

Guido heeft het exemplaar dat hij draagt in de aflevering, gratis gekregen van de Europese distributeur. Via die weg kost de band begin september 2024 €239.

Daarover 2 opmerkingen:

  1. In mijn (Gerrit) ogen is het vrij klantonvriendelijk van een wereldwijd merk als Omius, om klanten die een adres in (bijvoorbeeld) de EU invoeren tijdens het bestellen, niet direct via de EU distributeur te beleveren. Ze weten zelfs dat die €70 douane-heffing nog komt… het staat er nu (9 september 2024) bij op de website!

    Maar goed, ‘hand in eigen boezem’: in de haast om de band nog te kunnen testen voor de opnamedag, heb ik wellicht niet goed opgelet. Niet zo slim van me.
  2. Blijft de conclusie van de aflevering overeind, dat honderden euros uitgeven aan een band die ‘een best wel lekker gevoel geeft’, maar verder (voorlopig) vrijwel geen enkel aantoonbaar effect op prestatie of lichaamstemperatuur geeft… behoorlijk onzin is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *