Categorieën
Herstel marathon Marathon Seizoen 3 Training en herstel

61. Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een coolingdown eigenlijk helemaal geen nut?

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 61. Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?

Dit is de 61ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een coolingdown eigenlijk helemaal geen nut? Gerrit en Jurgen zoeken het uit in aflevering 61 van de Slimmer Presteren Podcast.

Nederlandse wielerploeg tijdens Tour van 2020

De camera’s in de teambus van Jumbo-Visma draaiden op volle toeren. Dit waren beelden waar de documentairemakers van ‘Code Geel’ op hoopten toen ze het plan hadden doorgezet om de Nederlandse wielerploeg tijdens de Tour van 2020 zowat continu te volgen. Want hier zat een volkomen gedesillusioneerde Tom Dumoulin, die zijn emoties de vrije loop liet. De Nederlandse renner, waar aan het begin van de Tour nog zoveel van verwacht werd, was veranderd in een klein, snikkend hoopje mens op een zwarte lederen stoel in een bus.

“Ik zit met zoveel pijn op de fiets”, vertelt Dumoulin in het televisiebeeld aan de aanwezige ploegleiders. “Dit kan zo niet langer.” Merijn Zeeman geeft Dumoulin een paar klopjes op zijn rug en probeert hem moed in te spreken. Een moment later zegt hij tegen de renner: “Je moet nu toch even gaan uitfietsen, Tom.” In het daaropvolgende beeld zien we dat Dumoulin inderdaad achter de bus op de rollers aan het trappen is. Zeeman staat naast hem.

Het belang van een coolingdown na het sporten

Hoe ellendig de renner zich ook voelt na een urenlange etappe, hij zal en moet een coolingdown doen. Maar waarom eigenlijk? Wat is de meerwaarde van een coolingdown na het sporten precies?

In aflevering 61 van de Slimmer Presteren Podcast zetten Gerrit en Jurgen de beschikbare wetenschappelijke kennis op een rij en checken zij tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ in hoeverre sportarts en coach Guido Vroemen zijn atleten verplicht tot een coolingdown na het sporten.

Video over Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?

2 reacties op “61. Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?”

Interessant verhaal weer en leuk om te zien dat een hoop weer terug te brengen is van ‘algemeen bekend’ naar ‘eigenlijk doet iedereen maar wat’ (iets met schapen).

Maar eentje die ik niet heb gehoord in dit stuk, hoe zit het met rekken en strekken direct na een inspanning? Is dat goed of beschadig je juist je spieren?

Gr.

Jac

Hey Jac,
dank voor je leuke reactie, en nog veel meer dank voor jouw aansluiting bij de Vrienden van de Show! 🙂
Dit is inderdaad wel een goede verdiepende vraag; we zetten hem op de lijst met ’toekomstige onderwerpen en luisteraarsvragen’.
Grtz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *