Categorieën
Hardlopen Herstel marathon Interview met gast Marathon Seizoen 4 Training en herstel Training marathon

80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken

Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst: een tweede boek over hardlopen!

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken

Dit is de 80e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met wetenschapsjournaliste en schrijfster Mariska van Sprundel over ‘Trainen voor de marathon zonder geblesseerd te raken’.

Heb je alle wetenschappelijke kennis over hardlopen verzameld en in boekvorm opgeschreven, raak je zelf steeds geblesseerd. Het overkwam wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel. Ze schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst hierbij: een tweede boek.

Mariska van Sprundel is in aflevering 80 van de Slimmer Presteren Podcast onze special guest.

Blessures liggen op de loer voor veel hardlopers, zeker als ze voor de marathon trainen.

Hardlopen is heerlijk en gezond voor lijf en leden (mocht je hierover twijfelen, luister dan ook nog even naar onze vorige aflevering). Alleen die %$#&^* blessures waar een hardloper bijna niet onderuit lijkt te komen.

De gerapporteerde prevalentie in studies is aanzienlijk en varieert tussen de 15 en 85 procent, afhankelijk van de getraindheid van de onderzoeksgroep en de vraagstelling (wanneer is iets nou precies een blessure?).

Feit is dat de belasting voor pezen en spieren tijdens het hardlopen een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld bij het fietsen of zwemmen. Volgens de cijfers van Veiligheid.nl werd in 2017 bijna één op de zes sportblessures in ons land dan ook opgelopen tijdens het hardlopen.

Het levert de sport een dubieuze tweede plek, na voetbal, op de ranglijst van blessuregevoelige sporten op.

Wat kun je doen om blessures bij het hardlopen te voorkomen?

Wat er tegen te doen? Fancy schoenen met een dempende zool, speciale corrigerende zooltjes, een kortere paslengte, op je voorvoet landen, extra gelatine of vitamine D slikken, dure compressiekousen aantrekken: er zijn allerhande tips op het internet te vinden die claimen dat ze het blessurerisico tijdens het hardlopen verlagen. Maar eenduidig wetenschappelijk bewijs dat ze dit ook daadwerkelijk doen, nee dat is er niet.

Mariska van Sprundel schreef een boek over haar eerste marathon zonder blessures

Dan ben je mooi in de aap gelogeerd wanneer je dolgraag een marathon wil lopen maar zeer blessuregevoelig blijkt te zijn en bovendien beroepshalve alle commerciële niet-bewezen middeltjes met een kritische blik bekijkt.

Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel was er zo een. Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien en te gaan fietsen, zette ze alles op alles om toch die mythische marathon te voltooien.

Of en hoe dat gelukt is? In aflevering 80 gaan we bellen met Mariska van Sprundel.

De website van Mariska van Sprundel heet Rationele Renner: https://rationelerenner.nl/, met verwijzing naar ‘Alles wat je wilde weten over hardlopen’ en ‘Missie Marathon’.

En verder:
Ga het boek vooral kopen bij je lokale boekhandel!

Video over Trainen voor de marathon zonder geblesseerd te raken met schrijfster Mariska van Sprundel

5 reacties op “80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken”

Blessure-vrij ? waarom een koppelteken er is geen sprake van klinkerbotsing, of is dat “vrij met Mariska” een alternatieve geneeswijze bij een blessure ?
overigens uiterwaard wel weer genoten van deze uitzending.

Hoi Hans, tsja dan moet je het boek lezen natuurlijk 🙂 Maar ga maar uit van een gelijkmatig tempo. Zo schrijft ze n.a.v. haar recente marathon in Berlijn: “Ik liep in Berlijn zo vlak als een biljartlaken. Oké, een biljartlaken met een klein putje erin. Doorkomst halverwege: 1:38:03. Eindtijd: 3:16:51. Volgens mijn berekening ging de tweede helft 45 seconden, oftewel 0,8 procent langzamer.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *