Categorieën
Innovaties Seizoen 5 Training en herstel

93. Inspanningstesten: voor wie is het nuttig en wanneer?

Dokter Ferrari testte zijn pupillen het liefst op de col de la Madone, andere sportartsen gebruiken hier meestal een inspanningslab voor. Welke informatie levert een inspanningstest eigenlijk op? Hoe vaak moet je ze doen en heeft iedere sporter er wat aan?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 93. Inspanningstesten: voor wie is het nuttig en wanneer?

Dit is de 93ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Inspanningstesten: voor wie is het nuttig en wanneer?

INLEIDING:

Dokter Ferrari testte zijn pupillen het liefst op de col de la Madone, andere sportartsen gebruiken hier meestal een inspanningslab voor. Welke informatie levert een inspanningstest eigenlijk op? Hoe vaak moet je ze doen en heeft iedere sporter er wat aan?

We bespreken het in de 93e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Uitzonderlijke prestaties waren verdacht: hoe kan dit?

Chris Froome was er helemaal klaar mee. Had hij in 2015 voor de tweede keer de Tour gewonnen en moest hij elke keer maar weer uitleggen hoe het toch kon dat hij zich van een nobody in het wielerpeloton tot zo’n topklassementsrenner had ontwikkeld.

Was het allemaal wel zuiver hoe de Brit zo makkelijk bergop fietste? Zat er echt geen motortje in zijn fiets? Waarom publiceerde hij zijn vermogensdata eigenlijk niet?

Wetenschappelijk bewijs door middel van een inspanningstest

Er was maar één oplossing: Froome moest een inspanningstest ondergaan en de resultaten ervan naar buiten brengen. Dat deed de Brit, in het inspanningslaboratorium van GlaxoSmithKline in Londen, 22 dagen na het einde van de Tour.

Er rolde een heuse wetenschappelijk publicatie uit, getiteld ‘The physiological profile of a multiple Tour de France winning cyclist’. Met daarin de volgende data: VO2-max 5,9 liter per minuut, een efficiëntie van 23 procent, een piek vermogen van 525 Watt, en een anaeroob drempelvermogen van 419 Watt.

Inspanningstest is het belangrijkste instrument om prestatie te meten

Helaas voor Froome was de inspanningstest nog steeds onvoldoende om alle verdachtmakingen rondom zijn prestaties te laten verdwijnen. In de tussentijd heeft de inspanningstest zich ontwikkeld als dé tool om de lichamelijke prestatie van topatleten en serieuze amateurs te meten.

Zelf een inspanningstest voor de marathon van Rotterdam

Ook Gerrit kon het in de aanloop naar de marathon van Rotterdam 2022 komende zondag niet laten en ging voor een looptest langs bij coach Guido Vroemen.

Hoe die test verliep en wat de data allemaal vertellen, dat bespreken we in de 93e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over Inspanningstesten: voor wie is het nuttig en wanneer?

https://www.youtube.com/watch?v=f0bQzK0Aoqo

4 reacties op “93. Inspanningstesten: voor wie is het nuttig en wanneer?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *