Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding Tips marathon

147. Seizoensafsluiting: 3x poepen voor de race, zinvol of onzin?

Een belangrijke wedstrijd gaat vaak gepaard met veelvuldig toiletbezoek. Poepen geeft hierbij weliswaar een opgelucht gevoel maar helpt het de prestatie ook? En levert een vezelarm dieet je eigenlijk iets op?

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 147. Seizoensafsluiting: 3x poepen voor de race, zinvol of onzin?

Dit is de 147e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

3x poepen voor de race, zinvol of onzin?

INLEIDING:

Een belangrijke wedstrijd gaat vaak gepaard met veelvuldig toiletbezoek. Poepen geeft hierbij weliswaar een opgelucht gevoel maar helpt het de prestatie ook? En levert een vezelarm dieet je eigenlijk iets op? Deze en andere sportieve hoogtepunten komen voorbij in deze laatste -luchtige- aflevering van seizoen 7.

Sportvoeding is een aanslag op je darmen

“I. Need. To. Shit.” Hoorden de Movistar ploegleiders vanuit hun volgauto de woorden van Annemiek van Vleuten nou goed? Moest hun kopvrouw kakken? De ploegleiders kunnen het nauwelijks geloven.

De Tour is nog maar net begonnen en Van Vleuten kampt met maag- en darmproblemen. En dat het daarmee niet fijn fietsen is, liet Tom Dumoulin al eerder zien in de door hem gewonnen Giro. Als het gaat borrelen in de buik, dan moet het eruit. Zo snel mogelijk!

Wedstrijdspanning leidt tot vaker poepen

Inname van teveel zoet voedsel tijdens de inspanning, de hitte waarin gesport wordt, spanningen rondom de wedstrijd, de komst van een verstorende darmbacterie: ze kunnen allemaal bijdragen aan de maag- en darmproblemen waar veel duursporters tijdens een race mee te kampen krijgen.

Er lijkt weinig aan te doen en eigenlijk is er maar één remedie: naar het toilet te gaan. Bij voorkeur voorafgaand aan de race, maar als het niet anders kan tijdens.

Wat zegt de wetenschap over de voordelen van een grote boodschap?

Maar levert ‘de grote boodschap’ eigenlijk nog iets op behalve een ‘opgelucht’ gevoel?

En kan een vezelarm of ander dieet de darmen hierbij nog van dienst zijn?

Gerrit, Jurgen en Guido bespreken het in de 147e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, waarin ze ook gezamenlijk terugblikken op het 7e seizoen van de podcast.

Video over 3x kakken voor de race, zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=jWz1WCTRB78

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *