Categorie: Tips marathon

152. Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade
Met hittegolven en tropische temperaturen die steeds vaker voorkomen, moeten atleten zich aanpassen om in de hitte te kunnen sporten. In deze aflevering vragen we onze speciale gast en kersverse doctor in de Sportwetenschappen, Puck Alkemade, waarom sommige atleten uitblinken in de hitte, of iedereen kan leren sporten bij hoge temperaturen, en de wetenschap erachter.

147. Seizoensafsluiting: 3x poepen voor de race, zinvol of onzin?
Een belangrijke wedstrijd gaat vaak gepaard met veelvuldig toiletbezoek. Poepen geeft hierbij weliswaar een opgelucht gevoel maar helpt het de prestatie ook? En levert een vezelarm dieet je eigenlijk iets op?

Bonus. Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?
Op de marathon in Amsterdam ging er zomaar 10 minuten af van Gerrit's persoonlijke record: hij finishte de marathon van Amsterdam in 3 uur 8 minuten en 30 seconden! Daar moet over nagepraat worden.

113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?
Midden in je triathlon of marathon, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het aan de wielren-psycholoog: Jens van Lier.

111. Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?
Terwijl wielrenners er alles aan doen om op de fiets uit de wind te worden gehouden, schuwen hardlopers het kopwerk tijdens een race veel minder vaak. Spelen slipstream en stroomlijn helemaal geen rol tijdens het hardlopen? Of is het juist wél slim om je achter de rug van je voorganger te verschuilen? Hoeveel voordeel levert dat dan op? We bespreken het in de 111e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?
Eindelijk is de race-day bijna daar. Hoe zorg je dat op de dag voor de wedstrijd de zenuwen je enthousiasme en vertrouwen niet teveel onderuit halen? En wat kun je de dag voor een wedstrijd het beste wél of juist niet doen?

69. Hoeveel moet je drinken tijdens een hardloop race?
Goed drinken is het advies dat elke sporter meekrijgt, vooral als het warm is. Maar hoeveel is dit dan? Is het slim om bij elke drankpost onderweg voor de zekerheid een bekertje te pakken? En wat als je bidon leeg is: word je dan langzamer?

25. Wat moet je eten voor extreme sportieve inspanning?
De renners in de Tour de France zijn nog niet halverwege maar hun verbrandingsmotor loopt al een week op volle toeren. Wielrenners verbruiken dan ook bakken met energie tijdens de drie weken die de Tour duurt en moeten flink bijeten om op gewicht te blijven. Maar wat moet je eten voor extreme sportieve inspanning?

13. Tempo bepalen: pacing & energie verdelen tijdens de race – hoe doe je dat slim?
Of je nou hardloper, wielrenner of triatleet bent: Te hard van stapel gaan en noodgedwongen gas moeten terugnemen, is voor elke atleet een angstscenario. Hoe bepaal je het tempo? Wat is de beste racestrategie? En hoe kun je dit trainen?

08. Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?
Ze komen in verschillende kleurtjes en smaken en claimen (bijna) allemaal dat ze nodig zijn tijdens duurinspanning. Maar is dat ook zo? En waar moet je op letten bij de keus van je drinken tijdens de wedstrijd? Gerrit en Jurgen praten over het wetenschappelijk bewijs voor het effect van sportdranken.