De feiten en fabels van sportvoeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van iedere sporter. Een gezonde leefstijl bevat namelijk een goede balans tussen voldoende beweging en gezond en gevarieerde voeding. In de Slimmer Presteren Podcast bespreken presentatoren Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen hoe een gebalanceerd dieet eruitziet en hoe sportvoeding je prestatie kan beïnvloeden.

Sportvoeding

Sportvoeding is een enorm breed en persoonlijk onderwerp. Niet iedere atleet heeft baat bij hetzelfde dieet. Zo weten duursporters dat ze voldoende koolhydraten moeten eten voor een inspanning. En zijn krachtsporters zich ervan bewust dat eiwitten niet mogen ontbreken in hun voedingsschema. Maar er gaan ook geruchten over wat minder bekende voedingsmiddelen die sportprestaties zouden opkrikken. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt reguleren van energie met bietensap. Of het tegengaan van spierkramp door het nuttigen van augurkensap. In de onderstaande afleveringen duiken Gerrit en Jurgen in de wereld van sportvoeding. Want wat moet je juist wel toevoegen aan je dieet, en wat kun je beter achterwege laten?

Supplementen in overvloed

Een sportdieet bestaat tegenwoordig niet alleen meer uit voeding. Het kan op allerlei manieren uitgebreid en aangevuld worden. Zo liggen winkels vol met bijvoorbeeld repen, pillen, drankjes en poeders. En ontbreekt er iets in de winkel, dan heb je altijd nog het internet. Voor verkopers een echte goudmijn. Want wie wil er nou niet slimmer presteren dankzij een poedertje of pilletje? Zo gaan er verhalen de rondte over de prestatiebevorderende werking van vitamine D, of bicarbonaat (een ingrediënt van baking soda en schuurmiddel) bijvoorbeeld. Maar is het wel verstandig om dit soort supplementen aan je sportdieet toe te voegen? Of kunnen we deze hypes maar beter aan ons voorbij laten gaan? Gerrit en Jurgen bespreken het aan de hand van de wetenschap en hun eigen ervaringen in de onderstaande afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast.


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over sportvoeding:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over sportvoeding:

128. Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

128. Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

Ooit werd lactaat beschouwd als een nutteloze en kwalijke afvalstof tijdens inspanning. Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat lactaat juist een uitstekende brandstof is. En zelfs een cruciale rol speelt bij andere processen in het sportende lichaam, waaronder het hongergevoel.
115. Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

115. Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

Als het om innovaties gaat, zit de sportvoedingsindustrie niet stil. Maar welke vernieuwingen in voeding kunnen een atleet echt beter laten presteren? We vragen het onze Special Guest, de voedingsstrateeg betrokken bij het sub-2 uur project van Eliud Kipchoge en op dit moment van TeamNL: Armand Bettonviel.
koolhydraten

110. Koolhydraten uit sportdrank, gel, snoepjes of een reep: maakt het uit voor je sportprestatie?

Koolhydraten vormen een goede brandstof tijdens duursport. Maar door de grote verscheidenheid in soorten en dosering is het lastig om te weten welke jou nou het beste helpen. Maakt dat eigenlijk uit iets?
BCAA

106. BCAA supplement voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

Vertakte keten aminozuren, beter bekend als BCAA, worden op Internet als belangrijke bouwstof en energiebron voor spieren aangeprezen. Wat is het bewijs dat BCAA de sportprestatie bevorderen?
Maurten gel

98. Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?

Ze zijn niet meer weg te denken uit het wielerpeloton, de triatlonwereld of de marathonscene: de sportdrank en gels van het Zweedse Maurten. Hun technologische innovatie belooft de sporter tijdens inspanning méér koolhydraten met minder maag-darmproblemen. Laten de wetenschappelijke studies dit inmiddels ook zien? En zijn ze al die euro’s echt waard?
97. Nuchter trainen: zinvol of onzin?

97. Nuchter trainen: zinvol of onzin?

Op een lege maag trainen is populair onder duursporters. Maar wat is de meerwaarde van nuchter trainen eigenlijk en is het nodig om beter te worden? En zitten er ook nadelige kanten aan nuchter trainen?
Gerrit bij de Rotterdam Marathon Finish

94. Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?

Was het de samenwerking met coach Guido Vroemen? De schoenen met de dikke zolen? Het Slimmer Presteren shirt? Zaten beginnersfouten hem bij de vorige marathon van Rotterdam nog lelijk in de weg, dit keer ging het van een leien dakje bij onze Gerrit. Wat is er in een half jaar allemaal veranderd? We blikken terug op #demooiste marathon van Nederland.
83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Kerstmis 2021 betekent voor ons de 1-na-laatste aflevering van het jaar. Voordat we volgende week de grote terug- en vooruitblik aflevering hebben, gaan we nog één keer dit jaar de diepte in. Nog één keer die befaamde vraag 'zinvol of onzin' beantwoorden. En in de geest van dit weekend, natuurlijk over eten.
Sporten helpt niet bij afvallen

78. Waarom helpt sporten amper om af te vallen?

Het is de belofte van meer bewegen: calorieën verbranden en zo je overtollige kilo’s kwijtraken. Maar uit tal van onderzoeken blijkt dat je aan het einde van een sportieve dag een stuk minder energie hebt verbruikt dan je had bedacht. Waar blijven die calorieën dan?
Rotterdam Marathon lessen

76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon

De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten.
glucose meten tijdens het sporten

73. Glucose meten tijdens het sporten (CGM): zinvol of onzin?

Het viel topatleet Anne Tauber op dat steeds meer gezonde sporters lijken te trainen met een diabetespatch. Een medisch hulpmiddel waarmee diabetes patiënten in real-time hun glucose spiegel kunnen monitoren. Hoe zinvol is dit voor de gezonde sporter?
alcohol en sporten

72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een alcoholvrije Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?

Vond je deze afleveringen over sportvoeding interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: