Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Seizoen 8

168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

2023 zit er op. Met opnieuw heel wat kilometers achter de rug. Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan? En wat gaat 2024 brengen?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

Dit is de 168e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

INLEIDING:

2023 zit er op. Weer een marathon van Rotterdam, de Uilentorenloop, zwemmen in de Amsterdamse grachten, samen naar Etten-Leur, plus een marathon aan afleveringen: we hebben opnieuw heel wat kilometers achter de rug. Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan? En wat gaat 2024 brengen?

Wie maakt de snelste hardloopschoenen?

In ieder geval zal de ‘hardloopschoenenoorlog’ ook in het nieuwe jaar nog wel even doorgaan. Want precies vanaf gisteren 4 januari 2024 is -uiteraard met luid tromgeroffel- de nieuwe ‘superschoen’ van Nike voor de gewonde sterveling te koop.

Het prijskaartje van deze Alphafly 3 ligt rond de 320 euro. Een schijntje vergeleken met de 500 euro die je moet neertellen voor de Adidas Adizero Adios Pro Evo 1, en die naar het schijnt na 1x stevig rennen al versleten zijn.

De nieuwste generatie snelle hardloopschoenen breekt alle records

Dat sommige atleten op de Alphafly 3 inderdaad snel zullen lopen, werd begin oktober 2023 al duidelijk tijdens de marathon van Chicago. Daar liep Sifan Hassan namelijk de tweede snelste tijd op de marathon bij de vrouwen ooit, en deed Kelvin Kiptum er nog een schepje bovenop met een wereldrecord bij de mannen in een tijd van 2 uur en 35 seconden. Hassan en Kiptum liepen hun toptijden beiden op een prototype van de Alphafly 3.

Dikke zolen en meer stabiliteit voor de snelle hardloopschoenen

Logisch dus dat de Amerikaanse schoenenfabrikant snel erna een persbericht de deur uitdeed om met de grote Kerstuitgaven vooral nog even te wachten tot het nieuwe jaar. Want, zo belooft Nike, bij deze schoen is er naast het innovatieve element nóg beter naar de atleten geluisterd. De dikke zool van veerkrachtig schuim, de carbonplaat en de luchtkamertjes zijn dus gebleven; de schoen is echter nét wat comfortabeler en stabieler dan de vorige versie van de Alphafly.

Snelle hardloopschoenen worden lichter

De belangrijkste aanpassing wat betreft de prestatie zit hem wellicht gewoon in het gewicht: Nike heeft de Alphafly 3 15% lichter weten te krijgen dan de Alphafly 2. Volgens Nike zal het in 2024 dus allemaal nog sneller gaan tijdens de marathon en andere hardloopwedstrijden.

Maar wordt dit ook ondersteund door wetenschappelijke studies?

Wat hebben die de afgelopen jaren gevonden wat betreft het voordeel van de dikke zolen en de carbonplaat?

Kan een recreatieve hardloper ook profiteren van de superstappers?

We bespreken het in aflevering 168 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

https://www.youtube.com/watch?v=HZectiiGZpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *