Dit is een 195e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen het over:
Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?
In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we de impact van strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves op je prestaties tijdens het hardlopen. Terwijl in sporten zoals wielrennen en schaatsen aerodynamische kleding de norm is, zien we in het hardlopen nog vaak wapperende kleding en meebewegende haren. Maar heeft dat effect op je snelheid?
Aerodynamica in hardlopen: Maakt het uit?
Bij wielrennen is het algemeen bekend dat aerodynamica een grote rol speelt. Maar bij hardlopen wordt vaak gedacht dat het minder relevant is, omdat de snelheid lager ligt.
Toch tonen onderzoeken, onder andere van de wetenschapper Bert Blocken, aan dat ook bij hardlopen luchtweerstand invloed kan hebben op je prestaties. Strakke kleding en kapsels verminderen de weerstand, vooral als je sneller rent.
Wetenschappelijk bewijs: Heeft kleding echt invloed?
Onderzoek in windtunnels laat zien dat de keuze voor kleding zeker een verschil kan maken. Strakke shirts en shorts verminderen de luchtweerstand aanzienlijk vergeleken met loszittende kleding. Dit kan vooral tijdens lange afstanden of bij hogere snelheden seconden tijdwinst opleveren.
Heeft je kapsel invloed op je prestaties?
Uit de windtunneltests blijkt dat kapsels inderdaad een rol spelen in de aerodynamica. Kort haar of een strak vastgebonden kapsel, zoals een knotje, vermindert de luchtweerstand. Lang, los haar kan daarentegen de weerstand met wel 8,7% verhogen, wat een significant effect kan hebben, vooral bij topatleten.
Slimme sleeves: Zin of mode?
Sommige atleten, zoals Niels Laros, experimenteren al met slimme sleeves die mogelijk de luchtweerstand verlagen. Hoewel deze innovatie in het hardlopen nog niet breed geaccepteerd is, worden aerodynamische kleding en accessoires in de toekomst misschien wel de norm. In de topsport kunnen zelfs kleine aanpassingen in kleding en accessoires een groot verschil maken in prestaties.
Praktisch advies voor amateursporters
Voor de gemiddelde hardloper lijkt het misschien overdreven om zoveel aandacht te besteden aan aerodynamica. Maar als je op zoek bent naar die laatste procenten verbetering, kunnen slimme keuzes in kleding en kapsel zeker helpen.
Een strak shirt of kort kapsel kan bijdragen aan betere tijden, zonder dat je daarvoor de nieuwste gadgets nodig hebt.
Slimme keuzes maken voor betere prestaties
Hoewel aerodynamica bij hardlopen minder impact heeft dan bij wielrennen, zijn er zeker voordelen te behalen door te letten op kleding en kapsels.
Of je nu een topatleet bent of een enthousiaste amateur, door slim te kiezen kun je je prestaties een kleine, maar significante boost geven.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:
1. Maakt aerodynamica echt een verschil bij hardlopen?
Ja, hoewel het effect kleiner is dan bij wielrennen, kunnen strakke kleding en kapsels bij hoge snelheden de luchtweerstand verminderen, wat op lange afstanden seconden kan schelen.
2. Wat voor kleding helpt bij het verminderen van luchtweerstand?
Strakke kleding zoals aansluitende shirts en shorts verminderen de luchtweerstand aanzienlijk in vergelijking met losse kleding.
3. Heeft het kapsel invloed op je prestaties?
Ja, uit windtunneltests blijkt dat kort haar of een strak kapsel, zoals een knotje, de luchtweerstand vermindert. Lang los haar kan de weerstand met wel 8,7% verhogen.
4. Zijn deze aerodynamische aanpassingen alleen voor topatleten relevant?
Voor topatleten kan het verschil in honderdsten van een seconde bepalend zijn. Maar ook als amateur kan je baat hebben bij slimme keuzes, vooral als je gericht bent op maximale prestatieverbetering.
5. Zijn slimme sleeves effectief bij hardlopen?
Ja, atleten zoals Niels Laros experimenteren al met 3D-geprinte sleeves die mogelijk de luchtweerstand verlagen en bijdragen aan betere prestaties.
Handige bronnen en links:
- Aflevering 60 over de rol van aerodynamica tijdens het fietsen: Dat aerodynamica een belangrijke rol speelt op de fiets laat de historie van het wielrennen zien. Wat zijn de belangrijkste inzichten die de wetenschap hierbij heeft gebracht? En is het dus zinvol voor een recreant om een prijzige aerofiets aan te schaffen? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/winst-met-wind-de-perfecte-stroomlijn-op-de-fiets/
- Aflevering 111 over hardlopen in de slipstream: Terwijl wielrenners er alles aan doen om op de fiets uit de wind te worden gehouden, schuwen hardlopers het kopwerk tijdens een race veel minder vaak. Spelen slipstream en stroomlijn helemaal geen rol tijdens het hardlopen? Of is het juist wél slim om je achter de rug van je voorganger te verschuilen? Hoeveel voordeel levert dat dan op? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/111-hardlopen-in-de-slipstream-van-je-voorganger-zinvol-of-onzin/
- Recente studie van Bert Blocken en collega’s naar de rol van kapsels en kleding bij vrouwelijke verspringsters: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167610524002009
- Samenvatting van Blockens onderzoek op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/waarom-verspringers-moeten-letten-op-hun-kapsel-en-kledingkeuze/
Één reactie op “195. Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?”
Doe mij die badmuts maar. Bestel ik meteen de sokken er ook bij.