Categorieën
Innovaties Seizoen 5

105. Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment

In juni 2022 slaagden Kristian Blummenfelt en Kat Matthews glansrijk om de triatlon binnen de 7 respectievelijk 8 uur af te ronden. Met welke triathlon innovaties haalden zij de meeste winst en wat kan een amateur triatleet hiervan leren?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 105. Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment

Dit is de 105e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment

INLEIDING:

In vervolg op het welbekende Sub2 marathon experiment, slaagden Kristian Blummenfelt en Kat Matthews begin juni er glansrijk in om de triathlon binnen de 7 respectievelijk 8 uur af te ronden. Uit welke triathlon innovatie haalden zij de meeste winst? En wat kan een amateur triatleet hiervan leren? We bespreken het in de 105e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Triathlon is eigenlijk nog maar een hele jonge sport

Toen part-time taxichauffeur Gordon Haller op 18 februari 1978 zijn huis op Honolulu in de ochtend op een geleende fiets en een rugzakje met zijn zwemkleren verliet, had hij amper een idee wat hem die dag te wachten stond.

Een half etmaal later passeerde de Amerikaan de finishlijn van de inmiddels legendarische Ironman op Hawaii. Als eerste man ooit, in een tijd van 11 uur, 46 minuten, en 58 seconden.

Hebben triatleten inderdaad de beste conditie?

De wedstrijd was het resultaat van een weddenschap een paar maanden eerder tussen marineofficier John Collins en andere aanwezigen in de lokale Bar Primo op het eiland. De vraag waar het allemaal om draaide: welke atleten hebben de beste conditie: zwemmers, wielrenners of marathonlopers?

Het antwoord kon maar op één manier gegeven worden: door een wedstrijd te organiseren waarin de belangrijkste races van de drie disciplines gecombineerd werden: de Waikiki Roughwater Swim van 3,8 kilometer, de 180 kilometer lange O’ahu Bike race en de Honolulu marathon.

Hoe lang doe je over een hele triathlon of Ironman?

Zo gezegd zo gedaan: 18 sportieve Hawaiianen meldden zich voor het nieuwe evenement aan, waarvan er 15 daadwerkelijk op de racedag ook het inschrijfgeld van 5 dollar aan de organisator overhandigden.

Uiteindelijk wisten 12 ‘triatleten’, met Gordon Haller als snelste, de beoogde route succesvol zwemmend, fietsend en rennend af te leggen. Een jaar later nam voor het eerst ook een vrouw deel aan de wedstrijd; de Amerikaanse Lyn Lemaire finishte de wedstrijd in 12:55.38.

Met welke innovaties kun je nog veel sneller een triathlon doen?

Meer dan 40 jaar later lukt het Kristian Blummenfelt en Kat Matthews in het Sub7Sub8 experiment om vijf uur sneller dan Haller en Lemaire op de hele triathlon te finishen. Met hulp van gangmakers, aerodynamische fietsen en technologische snufjes, dat dient vermeld.

Is zo’n experiment voor herhaling vatbaar en welke lessen kunnen de makers en de luisteraars van de Slimmer Presteren eruit halen?

We bespreken het in deze laatste aflevering van seizoen 5.

Handige bronnen en links:

Video over Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment

https://www.youtube.com/watch?v=gEjPYnwusVY

3 reacties op “105. Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment”

Dank jullie wel alle drie voor weer een prachtig seizoen. Ik heb nog eens naar de lijst afleveringen gekeken, wat mij betreft was er een hele reeks hoogtepunten. Zo werd ik gelukkig bevestigd in mijn afkeer van rekken, heb ik gesmuld van het uurrecord en het schaatsen, ben ik als cijferfetisjist dol op alles over vermogensmeters, ook bij hardlopen, was deze laatste aflevering superleuk omdat er zo veel samenkwam en staat nog op mijn longlist om misschien te gaan badmintonnen vanwege het ASM. De aflevering over Maurten heb ik een week later goed kunnen toepassen bij mijn eerste Gran Fondo in Luxemburg – waardoor ik helaas niet bij de jubileumuitzending kon zijn. Toch, als ik 1 aflevering mag nomineren is het de Rotterdam-marathon-nabeschouwing, enerzijds vanwege het persoonlijke element en anderzijds vanwege de bevestiging van het nut van gestructureerd trainen met een trainer en met data.
Ik heb gekeken naar Renkum, maar helaas: alleen mtb en geen gravelbike. Die heb ik niet en als ik het probeer val ik alleen maar. Had graag mee gedaan. Maar geïnspireerd door jullie start ik volgende week wel in mijn eerste achtste triatlon in Voorst. Ik heb er net een blog over gepubliceerd.
Geniet van de vakanties en ga zo door, ik kijk uit naar seizoen zes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *