Categorieën
Herstel marathon Interview met gast Seizoen 7 Training en herstel

130. Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

Wat is volgens de wetenschap de beste methode en het beste eten om het spierherstel na het sporten te bevorderen? Cas Fuchs is bewegingswetenschapper en onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën aan de Universiteit van Maastricht.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 130. Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

Dit is de 130e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

INLEIDING:

Een goed herstel na het sporten is een belangrijk onderdeel van de training. Maar is het hiervoor genoeg om alleen met de beentjes (of armen) omhoog te gaan zitten en niks te doen? En als je na het sporten in bad wil, moet dat dan heet of koud zijn?

We vragen het in de 130e aflevering aan onze Special Guest, onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën, Cas Fuchs.

Topsporters kiezen voor ijs voor hun herstel

De winnaar heeft altijd gelijk. En vooral als die winnaar de huidige wereldrecordhouder en voormalig Olympisch kampioen op de 100 en 200 meter, Usain Bolt heet. Dus toen de Jamaicaanse atleet eens na een gewonnen race in een met ijswater gevulde container plaatsnam en vertelde dat dit goed voor zijn herstel was, namen andere sporters zijn ‘winnende’ herstelmethode over.

Het klonk ook heel logisch: spieren moeten na gedane arbeid niet te lang ‘nabranden’ maar zo snel mogelijk afgekoeld worden.

Herstel heeft geen baat bij snel eiwit eten

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing kwam Bolt met nog een andere opmerkelijke manier om zijn spieren te vertroetelen op de proppen: hij voerde ze kipnuggets. Niet af en toe één of twee; nee, het ging om in totaal 1000 kipnuggets die de Jamaicaanse sprinter tijdens zijn 10-daags verblijf in Beijing verorberde.

Bolt had weinig op met het Chinese eten, zo legde hij uit. En in kip zit nu eenmaal veel eiwit, en dat kunnen de spieren van een atleet goed gebruiken.

Wat is de onzin, en wat is zinvol, voor jouw herstel?

Met betrekking tot het onderwerp herstel zijn er talloze strategieën waar sporters gebruik van kunnen maken. Vaak zit daar wel een gelikt pr-verhaal en duur prijskaartje aan vast, maar dat hebben de meeste atleten er wel voor over. Hoe sneller ze namelijk hersteld zijn, hoe eerder ze weer kunnen trainen.

Wat is volgens de wetenschap de beste methode en het beste eten om het spierherstel na het sporten te bevorderen?

We vragen het in de 130e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan bewegingswetenschapper en onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën aan de Universiteit van Maastricht: Cas Fuchs.

Video Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

https://www.youtube.com/watch?v=pwEeqxnVdD0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *