Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Tips marathon

152. Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

Met hittegolven en tropische temperaturen die steeds vaker voorkomen, moeten atleten zich aanpassen om in de hitte te kunnen sporten. In deze aflevering vragen we onze speciale gast en kersverse doctor in de Sportwetenschappen, Puck Alkemade, waarom sommige atleten uitblinken in de hitte, of iedereen kan leren sporten bij hoge temperaturen, en de wetenschap erachter.

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 152. Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

Dit is de 152e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

INLEIDING:

Hittegolven en tropische temperaturen lijken steeds normaler te worden. Het sportende lichaam moet hiermee om zien te gaan. Waarom lukt het de ene sporter ogenschijnlijk beter dan de andere? Kan iedereen leren sporten in de warmte? We vragen het aan onze Special Guest en kersverse doctor in de Bewegingswetenschappen, Puck Alkemade.

Er was eens een snikhete Olympische marathon

Op 30 augustus 1904, om drie over drie in de middag gaan in het Francis Field stadion van Saint Louis 42 atleten van start voor wat de huiveringwekkendste marathon in de geschiedenis van de Olympische Spelen zal worden. De ingrediënten voor een sportieve ramp: snikheet weer, een gebrek aan water, en een enorm stoffig parcours waarin bovendien een zevental pittige beklimmingen zijn opgenomen.

Hardlopen in de hitte geeft lichamelijke klachten

Het zal geen verrassing zijn dat de meerderheid van de deelnemers de finish niet bereikt. Zo moeten Sam Mellor en John Lordan, winnaars van de Boston marathon in 1902 en 1903, halverwege opgeven vanwege hevige krampen en braken. Hun landgenoot William Garcia is er erger aan toe: hij wordt naast de weg gevonden terwijl hij bloed spuugt.

Manieren om met de warmte om te gaan bij het sporten

Uiteindelijk passeren 14 van de 42 gestarte atleten de finishlijn. De eerste atleet die de meet passeert, is de Amerikaan Fred Lorz. Terwijl hij klaar staat om te worden gehuldigd, komt echter zijn bedrog naar buiten: Lorz is na 15 kilometer met kramp uitgestapt maar omdat de auto waarin hij naar het stadion wordt teruggereden, panne krijgt, besluit hij het laatste stuk van het parcours gewoon weer te gaan lopen.

Warmte maakt langzamer

Lorz wordt gediskwalificeerd maar gelukkig voor de Amerikaanse fans komt even later zijn landgenoot Thomas Hicks het stadion binnen. Meer dood dan levend, dat wel. Hicks moet over de finishlijn gedragen worden; het is het waarschijnlijke gevolg van de mix van brandy, rauwe eieren en strychnine die de atleet tijdens de race naar binnen heeft gewerkt. Zijn tijd van 3 uur 28 minuten en 45 seconden is nog steeds de langzaamste winnende tijd op een Olympische marathon ooit.

Sporten in de warmte blijft een uitdaging

Ruim een eeuw later vormt de warmte voor veel sporters nog altijd een gehate tegenstander. Maar gelukkig voor hen heeft de wetenschap niet stilgezeten en zien we tegenwoordig hockeyers met kekke koelvesten in de dugout zitten, Olympische atleten intensieve inspanningssessies in de hittekamer uitvoeren en wielrenners met een temperatuursensor op hun borst koersen.

Waarom ze dit doen en wat de recreatieve sporter met deze kennis allemaal kan, hoor je in de 152e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast van bewegingswetenschapper Puck Alkemade.

Video over slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

https://www.youtube.com/watch?v=M6dVMPZR6xw

4 reacties op “152. Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade”

Ik liep laatst op een hete dag een duurloop in de duinen, na anderhalf zat ik er helemaal doorheen en vreesde ik naar huis te moeten wandelen. Na 10 minuten een dip in de zee was ik echter afgekoeld en kon ik er weer helemaal tegenaan. Een echte aanrader: de zee koelt op je hele lichaam! Natuurlijk niet handig voor een wedstrijd, maar wel leuk om dit zo te ervaren!

[…] Aflevering 152 met Puck Alkemade als special guest: Met hittegolven en tropische temperaturen die steeds vaker voorkomen, moeten atleten zich aanpassen om in de hitte te kunnen sporten. In deze aflevering vragen we onze speciale gast en kersverse doctor in de Sportwetenschappen, Puck Alkemade, waarom sommige atleten uitblinken in de hitte, of iedereen kan leren sporten bij hoge temperaturen, en de wetenschap erachter. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/152-slimmer-sporten-in-de-warmte-met-tips-van-bewegin… […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *