Categorieën
Seizoen 8 Tips marathon Training en herstel Training marathon

162. Hoe nuttig is een warming-up en waar moet je op letten?

Je klaarmaken voor een wedstrijd kan op vele manieren. Is een warming-up geen onnodige verspilling van energie? Hoe belangrijk is een warming-up en hoe voer je die het beste uit?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 162. Hoe nuttig is een warming-up en waar moet je op letten?

Dit is de 162e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hoe nuttig is een warming-up en waar moet je op letten?

INLEIDING:

Je klaarmaken voor een wedstrijd kan op vele manieren. De een schudt zijn benen even los terwijl een ander uitgebreid zijn hele lijf activeert. Ook de wielerprofs zie je voor een etappe vaak een heel inspanningsprotocol afwerken. Is dit geen onnodige verspilling van energie? Hoe belangrijk is een warming-up en hoe voer je hem het beste uit?

De wielrenner die bijna 3 minuten te laat aan de start verscheen

Luxemburg, 1 juli 1989, 17.17 uur. Het is de proloog van de 76e Tour de France, en volgens de traditie mag de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard  Pedro Delgado, als laatste van start gaan. In de gele trui, met nummer 1 op de rug. Alleen…er staat geen renner klaar op het podium! Waar hangt Delgado in vredesnaam uit?

De verwarring is groot. “Cinq, quatre, trois, deux, un!” telt de starter af, en de tijd begint te lopen. 2 minuten en 40 seconden later vertrekt Delgado uiteindelijk voor zijn openingsrit van 7,8 kilometer. Hij eindigt als allerlaatste.

Parcourskennis (b)leek essentieel voor een goede proloog

Dertig jaar later vertelt de Spaanse renner tegenover de journalist van het wielertijdschrift Bahamontes waarom hij vertraagd was. “Ik was Thierry Marie tegengekomen. Die was net gefinisht, terwijl ik in de straatjes achter de start een beetje aan het rondrijden was, weg van de drukte, weg van de camera’s, weg van iedereen.

Ik vroeg hem hoe de proloog was. En toen begon hij te vertellen. ‘Bocht zus, klimmetje zo…Het is voorbij voordat je het beseft’, zei hij nog. Op een gegeven moment onderbrak ik hem en zei: ‘Ik ga nu, anders kom ik te laat.’ Nou, ik was dus al te laat.”

Innovatie in de protocollen voor de warming-up

Delgado koos destijds voor een warming-up in afzondering van de rest van het team, maar vergat hierdoor wel de tijd. En niemand die in de gaten had waar hij uithing.

Het zal een profrenner tegenwoordig minder snel gebeuren nu elk team voor elke etappe een strak warming-up protocol heeft opgesteld dat in de buurt van de teambus uitgevoerd moet worden.

Maar hoe ziet zo’n warming-up er dan uit en wat levert het uiteindelijk voor de prestatie op?

We bespreken het in aflevering 162 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over hoe nuttig is een warming-up en waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=uUaOZwHrR4Y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *