Categorieën
Hardlopen Marathon Seizoen 1 Sportvoeding Tips marathon

08. Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?

Ze komen in verschillende kleurtjes en smaken en claimen (bijna) allemaal dat ze nodig zijn tijdens duurinspanning. Maar is dat ook zo? En waar moet je op letten bij de keus van je drinken tijdens de wedstrijd? Gerrit en Jurgen praten over het wetenschappelijk bewijs voor het effect van sportdranken.

Home » Afleveringen » Seizoen 1 » 08. Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?

Dit is de 8e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?’.

Werken ze echt, die sportdranken?

Ze komen in verschillende kleurtjes en smaken en claimen (bijna) allemaal dat ze nodig zijn tijdens duurinspanning. Maar is dat ook zo? En waar moet je op letten bij de keus van je drinken tijdens de wedstrijd?

Gerrit en Jurgen praten over het wetenschappelijk bewijs voor het effect van sportdranken, en wat dit betekent voor de topsport. Ook vertalen ze dit naar wat de drankjes kunnen betekenen voor ons als we slimmer willen presteren.

Video over Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?

5 reacties op “08. Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?”

Beste,

Ik was pas nog bezig over de glucose en fructose. Enig zicht op hoeveel transsporters er zitten in de lumen? Kan dit worden uitgebreid, neemt dit af? Is de training van de “gut” dan mede gebaseerd op meer transsporters? Of gaat bv de werking in de enterocyt beter functioneren waardoor er meer opgenomen wordt. Gaat bv de natrium pomp beter werken als glucose met natrium wordt ingenomen? Kan er meer energie komen omdat vermoedelijk de pomp ook werkt met ATP. Enig zicht hierop? Thanks

Beste Peter, dank voor je vragen. Ik vermoed dat er nog veel werk gedaan moet worden en dat de huidige info vooral van dierstudies komt. Het concept van ’training the gut’ ken ik met name van Asker Jeukendrup, zoals ik ook in de podcast vermeld. Hij heeft hier o.a. een fijne review over geschreven. Trainen met een volle maag is er traditioneel vooral op gericht om een atleet gewend te laten raken aan de inname van voedsel tijdens het sporten zodat hij minder last van maag- en darmklachten krijgt. Of het aanbieden van grotere hoeveelheiden glucose en fructose het lichaam ook in staat stelt om meer op te nemen tijdens het sporten, daar is nog geen eenduidig bewijs voor, laat staan welke cellulaire mechanismen hier achter schuilen. Zie ook de blog van Asker Jeukendrup: https://www.mysportscience.com/post/2017/03/25/training-the-gut-for-athletes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *