Sporten na corona: kan dat zomaar?

Dit is de 33ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten na corona: kan dat zomaar?

INLEIDING:

Het COVID-19 virus tast niet alleen de luchtwegen en longen aan, maar kan ook je hersenen, hart en andere organen een opdoffer geven. Wanneer mag je eigenlijk weer sporten na een infectie en waar moet je dan rekening mee houden? We bespreken het in aflevering 33 van de Slimmer Presteren Podcast.

Voor de WK mountainbike begin oktober was Anne Terpstra, een pupil van Guido Vroemen, volop in het sportnieuws. Niet zozeer omdat ze kanshebster op een podiumplaats was, maar vooral omdat ze überhaupt aan de start verscheen. Terpstra had namelijk in maart het coronavirus opgelopen, tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika. De covid-infectie had duidelijk zijn weerslag op de conditie van Terpstra. Ze was snel buiten adem en had geen fut om te fietsen. En deze klachten hielden veel langer aan dan bij een normaal griepje, zoveel werd Terpstra en coach Vroemen ook snel duidelijk.

Het zijn verhalen die steeds vaker te horen zijn, niet alleen van een aantal topsporters maar meer nog van recreatieve atleten. Langdurige klachten na een corona-infectie, vooral vermoeidheid. Probeer dan maar eens in beweging te komen. ‘Long Covid’ is de term die wetenschappers eraan geven. Weken, nee maanden nog naweeën van het virus, waar het lichaam maar niet van af weet te komen. Ook wordt duidelijk dat het virus niet alleen de ademhalingswegen en longen als schuilplek opzoekt maar zich ook op andere plekken in het lichaam, zoals in de hersenen en het hart, nestelt. Is het dan eigenlijk wel verstandig om weer te gaan sporten?

Het is de centrale vraag in de 33e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. We horen van een sportieve veertiger hoe het lijf na een corona-infectie zich verzet tegen elke vorm van inspanning en bellen met sportarts Kasper Janssen over de effecten van het virus op de hartspier en andere organen en wat je daar als sporter nou mee aan moet. Tijdens het wekelijkse ‘Zoomen met Vroemen’ horen we van coach en sportarts Guido Vroemen hoe hij ervoor wist te zorgen dat Anne Terpstra na een tijdje toch weer voluit op de mountainbike kon gaan.

SHOWNOTES:

Maximale zuurstofopname bij Zwitserse rekruten en effect corona hierop: https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.36.2001542

Sportgeneeskunde advies ‘Herstel fysieke fitheid na COVID-19’: https://www.sportgeneeskunde.com/files/bestanden/VSG/Sportgeneeskunde%20Advies%20Nazorg%20covid%20versie%201.0.pdf

Advies van de NL Sportcardiologen: https://link.springer.com/article/10.1007/s12471-020-01469-z 

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

Slimmer presteren door goed slapen

Dit is de 31ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door goed slapen

INLEIDING:

‘De Tour win je in bed’, aldus Joop Zoetemelk. De voormalig renner zag het belang van voldoende slaap voor een goede sportprestatie al in. Maar wat als je een slechte slaper bent of dat de spanningen voor een wedstrijd je uit je slaap houden, wat moet je dan? We vragen het aan onze ‘Special Guest’, sportarts en slaapdeskundige, Kasper Janssen.

Toen wij in aflevering 2 van de podcast -die over optimaal herstellen na het sporten ging- het boek ‘Good to Go’ van de Amerikaanse wetenschapsjournaliste Christie Aschwanden bespraken, kwam het al als beste herstelmiddel voor een atleet naar voren: voldoende slaap.

Want ja, allemaal leuk en aardig die fancy drankjes en gadgets die er op de markt zijn en pretenderen dat je hiermee sneller bijkomt na een training, wie het moet doen met te weinig slaapuren of bewust wordt gewekt terwijl hij net aan het tukken is, zal dit uiteindelijk merken in zijn sportprestatie. Die gaat namelijk achteruit.

Zo ook Kasper Janssen, die als roeier tijdens zijn drukke co-schappen te maken kreeg met korte en doorwaakte nachten, en op zoek ging naar manieren om zijn slaapgedrag te verbeteren. Hij dook in de wetenschappelijke studies naar het effect van slaap op de sportprestatie en ziehier: basketballers scoren meer, tennissers serveren nauwkeuriger, studenten sprinter snellers en netbalspelers springen hoger wanneer ze aan hun benodigde hoeveelheid slaap zijn gekomen.

Dat laatste is zelfs lastig voor Nederlandse topsporters blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, waar 42% werd gekarakteriseerd als ‘matige slaper’. Maar er zijn uitzonderingen: Epke Zonderland en Pieter van den Hoogenband bijvoorbeeld, die beiden gretig gebruik maken van een powernap in de voorbereiding op een belangrijke training of wedstrijd. Janssen gebruikte deze kennis tijdens het schrijven van zijn boek ‘De Powernap paradox – hoe een simpel dutje je beter laat presteren’.

In de 31e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit en Jurgen met ‘slaap dokter’ Kasper Janssen het belang van slaap op de sportprestatie en wat een powernap daaraan bij kan dragen. Zijn er andere slimme manieren, trucs, apps of speciale middeltjes op de markt om de slaapkwaliteit te verbeteren? En is een slaapcoach, zoals de wielerploeg van Sky een paar jaar geleden in zijn gelederen had, inmiddels een must voor iedere topsporter?

 

SHOWNOTES:

De website van Kasper Janssen en Nap@Work: https://www.napatwork.nl/

Het boek ‘de Powernapparadox’: http://www.powernapparadox.nl/

Het slaapprotocol van de Skyploeg tijdens de Tour van 2018: https://www.volkskrant.nl/sport/de-tour-win-je-in-bed-met-tape-over-het-standby-knopje-van-de-tv~bd7bbfdd/

Onderzoek van de Radboud universiteit naar het slaapgedrag van Nederlandse topsporters: https://sportgericht.nl/site/assets/files/1232/sg_2016_3_06_11_nieuwenhuys.pdf

Hoofdband van Philips om slaap te stimuleren (in 2021 verwacht): https://www.philips.nl/c-e/hs/sleep-solutions/smartsleep-headband.html

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

Wouter Duinisveld: triatleet en hartpatiënt met een ultiem doorzettingsvermogen

Dit is de 23ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Wouter Duinisveld: triatleet met een ultiem doorzettingsvermogen

INLEIDING:

In 2006 verwoest een virus het hart van Wouter Duinisveld. Alleen een donorhart kan zijn leven uiteindelijk nog redden. Veertien jaar later is hij getrouwd, vader van twee kinderen én nog steeds fanatiek triatleet. Duinisveld is onze ‘special guest’ in de 23e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

‘Finish in zicht’. Het is de titel van de documentaire die eind augustus over Wouter Duinisveld verschijnt. Volgens de makers is het een documentaire over een triatleet, die ondanks en dankzij een donorhart alles uit het leven probeert te halen maar dit jaar plotseling met een nieuwe, gevaarlijke tegenstander te kampen kreeg: het coronavirus. Duinisveld behoort namelijk tot de risicogroep voor het virus. Om zijn donorhart goed te laten functioneren heeft hij een batterij aan medicijnen van de doktoren gekregen en daar zitten ook pillen bij die de immuunrespons beïnvloeden. Voor Duinisveld kan het COVID-19 vaccin daarom niet vroeg genoeg op de markt komen.

Het betekent voor de triatleet Wouter Duinisveld dat hij het triatlonseizoen, dat momenteel weer langzaam op gang komt, bewust aan zich voorbij laat gaan. Gelukkig beleefde hij zijn triatlondroom al eerder, in 2013, toen hij in Frankfurt de volledige Ironman wist te volbrengen; hij was de derde transplantatiepatiënt ooit. Sindsdien heeft Duinisveld meerdere (kwart/halve) triatlons volbracht.

Maar COVID-19 heeft echtgenoot en papa Wouter Duinisveld ook doen beseffen dat de finish van zijn leven waarschijnlijk niet heel ver weg meer ligt. Een donorhart gaat gemiddeld genomen zo’n 10 tot 15 jaar mee. Omdat de documentaire ook als nalatenschap voor Duinisveld zijn kinderen bedoeld is, was dit gegeven des te meer een reden voor de makers om juist nu alles op alles te zetten om dit waar te maken.

In aflevering 23 vertelt Wouter Duinisveld hoe het hem als harttransplantatie-patiënt is gelukt om een sportief leven op te pikken, hoe hij de huidige coronatijd beleeft, en uiteraard over de totstandkoming van de documentaire ‘Finish in zicht’.

 

SHOWNOTES:

De website van Wouter Duinisveld: http://www.wouterduinisveld.nl/

De KRO documentaire ‘de wandeling met Wouter Duinisveld’: https://www.youtube.com/watch?v=T9eQB-Ol_s4

Lees alles over de nieuwe documentaire over en met Wouter Duinisveld ‘Finish in zicht’: https://cinecrowd.com/finishinzicht

Het boek van Wouter Duinsveld: ‘De hartslag van een ander’: http://www.wouterduinisveld.nl/~/de-hartslag-van-een-ander_1.html

Volg Wouter Duinisveld op Twitter: https://twitter.com/wduinisveld

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

Aftrap seizoen 2: lekker doorgaan met sport, onderzoek en innovatie!

Dit is de 22ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Aftrap seizoen 2: lekker doorgaan met sport, onderzoek en innovatie!

INLEIDING:

We mogen weer! Na een vakantiepauze gaat de Slimmer Presteren Podcast weer van start. Gevoed door de input van de luisteraars bespreken we onze plannen voor seizoen 2, waarin uiteraard sport, onderzoek en innovatie wederom centraal staan.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we hebben voor het nieuwe seizoen een expert weten te strikken, waar we op terug kunnen vallen voor alle praktische vragen over training, voeding en testen. Tipje van de sluier: het is een coach/trainer die we al eerder als ‘special guest’ in de podcast hebben gehad. Hij krijgt zijn eigen rubriek: “Zoomen met …”! Enig idee wie het is?

Vakantie betekent voor de ene sporter dat hij gas terugneemt maar voor de ander dat hij of zij juist meer tijd heeft om een tandje erbij te zetten en het aantal uren op de fiets of in het zwembad of buitenwater op gaat voeren. Onze gast in aflevering 5 Jacomina Eijkelboom behoort duidelijk tot de laatste groep. Want nu haar geplande TransAmTri avontuur, de ultratriatlon dwars door Amerika, vanwege corona verplaatst is, moet zij toch wat met haar energie en vrije tijd.

Gelukkig is Nederland gezegend met prima zwemwater, puike fietspaden en prachtige looprondjes, en heeft Jacomina besloten om in plaats van Amerika alle onontdekte plekjes in ons land op te gaan zoeken. We bellen Jacomina op om te vragen hoe het haar vergaan is tijdens haar eigen TransNLTri: hierin deed ze 28 dagen lang iedere dag een kleine triathlon.

Het kan nog gekker. Want ultrafietser Wout Jacobs besloot in het kader van de ‘Everesting challenge’ om in de buurt van zijn woonplaats Utrecht de hoogte op te zoeken. Dan kom je al snel op de voor Gerrit en Jurgen welbekende Amerongse berg uit. Een pittige klim die de benen behoorlijk aan het werk zet, een mooie uitdaging om die tijdens je fietsrondje één of twee keer te nemen. Alleen is dat bij lange na niet genoeg om de voor de Everest benodigde 8848 hoogtemeters te halen.

Hoeveel dan wel? Meer dan 200 (!) keer, zo bleek nadat Wout Jacobs de berekening had gemaakt. De rekensom maken is één, het doen een tweede: we bellen met Wout om hem te vragen hoe hij dit geflikt heeft. Welke tips heeft Wout om op een slimme en gezonde manier zo’n sportieve ultra-uitdaging aan te gaan? Je hoort het in aflevering 22 van het nieuwe seizoen van de Slimmer Presteren Podcast.

 

SHOWNOTES:

Wout Jacobs in de Everesting Hall of Fame: https://everesting.cc/hall-of-fame/#/hill/3645254292

De Strava statistieken van Wout op de Amerongse Berg: https://www.strava.com/activities/3645254292

Wouts campagne op World Bicycle Relief: https://join.worldbicyclerelief.org/Everesting_Amerongse_Berg

Blog van Jacomina Eijkelboom over haar #thinksmall en #thinkmedium projecten: https://jacomina-ultra-athlete.nl/blog

Filmpje van het sportieve uitstapje van Gerrit, Jurgen en Jacomina naar Teeffelen: https://www.youtube.com/watch?v=AWM-pJWlj7s

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 

Atletenbegeleiding op maat: hoe kijkt Guido Vroemen naar zijn data?

Dit is de 20e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Atletenbegeleiding op maat: hoe kijkt Guido Vroemen naar zijn data?

INLEIDING:

Meten is weten is het huidige credo in duursporten zoals het wielrennen. Alleen…wat zeggen die getallen allemaal? Hoe zet je data optimaal in om beter te presteren? We vragen het aan onze ‘special guest’ Guido Vroemen, eigenaar van het Sportmedisch Adviescentrum Midden-Nederland in Amersfoort, inspanningsfysioloog maar vooral ook trainer/coach van succesvolle (para)triatleten, mountainbikers en wielrenners, zoals Jetze Plat, Anne Terpstra en Donald Hillebregt.

 

Het onderwerp is data. Want daar is Vroemen een fervent fan van. ‘Heb je een vermogensmeter?’ Het is de eerste vraag die een triatleet of wielrenner te horen krijgt als hij bij Vroemen aanklopt. Dat hoeft overigens niet per se een topsporter te zijn, Vroemen helpt ook graag de recreatieve sporter om een extra stap te maken. Maar dan wel met behulp van meters, getallen en data. Want die leveren precies de informatie op, waardoor Vroemen weet of de trainingen aanslaan of dat hij moet ingrijpen omdat oververmoeidheid op de loer ligt of dat een atleet juist net teveel de kantjes er vanaf loopt.

 

Naar welke getallen kijkt Vroemen precies en kan hij er blind op varen? Hoe zet hij de data optimaal in voor zijn trainingen en om zijn atleten beter te laten presteren? Aan welke knoppen draait hij tijdens de opbouw van het seizoen en wanneer de wedstrijden eraan komen? En Jetze Plat en Anne Terpstra, het zijn beide wereldtoppers, maar wel in andere disciplines: hoe lastig is het om voor iedereen – topatleten én recreanten – een op maat gesneden trainingsprogramma te maken? Je hoort de antwoorden in aflevering 20 van de Slimmer Presteren Podcast.

 

SHOWNOTES:

Het artikel dat Jurgen over het werelduurrecord van handbiker Jetze Plat schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/een-lang-uur-scheef-en-tandenknarsend-op-een-ligfiets/

 

Het artikel dat Jurgen over het proefschrift van Teun van Erp (‘Belasting, intensiteit en prestatie in het profwielrennen’) schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/belasting-intensiteit-en-prestatie-in-het-profwielrennen/

 

Interview met Vroemen in Arts en Auto: https://www.artsenauto.nl/ik-had-ook-fietsenmaker-kunnen-zijn/

 

Het geheim van wielrennen: https://hetgeheimvanwielrennen.nl/

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen