Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel Training marathon

143. In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

Enerzijds wil je op het moment suprême goed uitgerust zijn maar anderzijds ook een topconditie hebben. De taper is dé manier om dit voor elkaar te krijgen.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 143. In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

Dit is de 143e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

INLEIDING:

Na maanden van toegewijde training komt jouw wedstrijd er dan eindelijk aan. Enerzijds wil je op het moment suprême goed uitgerust zijn maar anderzijds ook een topconditie hebben. De taper is dé manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe vul je die het slimste in?

Wat is de beste voorbereiding voor een wedstrijd?

Aan Jacques Anquetil -bijnaam ‘Monsieur Chrono’ vanwege zijn ongeëvenaarde prestaties tijdens tijdritten in de periode 1952-1968- was een speciale taperperiode voor een wedstrijd niet echt besteed. De Franse renner hield er namelijk een raadselachtige voorbereiding op de koers op na.

Een ruim ontbijt in de ochtend was sowieso niet zijn ding, hoogstens dronk Anquetil een paar koppen sterke koffie. Ook nam hij vlak voor de start graag een glas witte wijn. En op tijd het bed in, dat lukte de Fransman meestal ook niet. Talloos zijn de verhalen over zijn nachtelijk gedrag.

Hij speelde tot diep in de nacht bridge en poker, en rookte daarbij het liefst een sigaar terwijl de flessen champagne nooit ver weg waren.

Hoe pas je de trainen aan in een taper-fase?

Hoewel het destijds voor de Fransman de perfecte manier was om zich te ontspannen, kom je tegenwoordig geen atleet meer tegen die zich op eenzelfde manier op een belangrijke wedstrijd voorbereid. De taper heeft zijn intrede gedaan: rustiger trainen, koolhydraten eten, goed slapen. Alles met het doel om uiteindelijk die ene topprestatie neer te zetten tijdens de wedstrijd.

Wat is de beste manier om te taperen?

Bij zo’n taper zijn er een heleboel knoppen waar je als atleet aan kan draaien. Welke zijn dat precies en welke kanten moeten ze dan op? Hoeveel winst levert een goede taper eigenlijk op?

Voor een antwoord hierop duiken Gerrit en Jurgen in aflevering 143 van de Slimmer Presteren Podcast weer de wetenschappelijke literatuur in; tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ geeft coach Guido tips uit de praktijk.

Video over In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

https://www.youtube.com/watch?v=yBhv9T8ESRI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *