Categorieën
Innovaties Seizoen 8 Training en herstel Wielrennen

166. Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven om thuis te wielrennen, te lopen en zelfs te zwemmen. Maar doet zo’n indoor inspanning wel hetzelfde op je lichaam? Kun je binnen net zo goed trainen als buiten?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 166. Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

Dit is de 166e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

INLEIDING:

Het liefst trek je de natuur in wanneer je gaat trainen. Maar soms is het buiten zo bar en boos dat je binnen wil blijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven om thuis te fietsen, te lopen en zelfs te zwemmen. Maar doet zo’n indoor inspanning wel hetzelfde op je lichaam? Kun je binnen net zo goed trainen als buiten?

Een verrassende winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2020

‘Daar in de verte ligt de finish. We hebben nog 300 meter te gaan en dan komt Greg van Avermaet over de finish. We horen de toeterende auto’s al..’ Het is de eerste zondag in april in 2020. Traditioneel staat op het wielerprogramma de Ronde van Vlaanderen, en zoals altijd verzorgt Gio Lippens het live commentaar op NPO Radio 1. 

Indoor wielrennen is helemaal van deze tijd

Greg van Avermaet die de Ronde van Vlaanderen in 2020 wint dus. Maar wie anno nu gaat zoeken in de wielerannalen komt Van Avermaets naam helemaal niet tegen als winnaar van ‘De Hoogmis’.

Nee, Mathieu van der Poel blijkt de Ronde in 2020 op zijn naam te hebben geschreven. Wat is hier gebeurd? Een valpartij? Een dopinggevalletje? Een motortje in de fiets van ‘Gouden Greg’?

Virtuele wielrenraces als de ultieme mix tussen e-sport en inspanning

Laten we maar even naar het verdere verslag van Gio Lippens luisteren om het te snappen: ‘…En als ik dan vooruitkijk over de rug van Greg van Avermaet zie ik daar de finish liggen in Oudenaarde en dan komt hij daar over de streep waar normaal gesproken het publiek met tienduizenden verzameld is…en dan is hij over de finish als de winnaar van deze virtuele Ronde van Vlaanderen.

Greg van Avermaet, de Olympisch kampioen is binnen. Hij puft uit, hij druipt van het zweet. Ik denk dat zo meteen die dweil eroverheen moet, over die vloer…’

Is indoor trainen net zo effectief als buiten wielrennen of hardlopen?

Het was in 2020 wel een hele bijzondere editie van de Ronde die Greg van Avermaet won. De eerste virtuele editie namelijk, met dank aan het coronavirus waardoor ook profrenners voornamelijk aan hun huis gekluisterd werden en op zoek moesten naar andere manieren om te trainen en hun wedstrijden te fietsen.

Inmiddels is het virtueel wielrennen dusdanig ingeburgerd dat er op dagelijkse basis wel ergens vanuit huis aan een koers kan worden meegedaan. Maar hoe ‘echt’ is dit indoor fietsen eigenlijk?

Train je wel op dezelfde manier op een indoor smartbike dan je normaliter tijdens je rondje buiten zou doen?

En hoe zit dit als je gaat rennen op een loopband?

De Slimmer Presteren Podcast zoekt het in deze 166e aflevering voor je uit! 

In aflevering 166 hadden we het er al over: samen Zwiften 🎉 Inmiddels bestaat er een ‘Slimmer Presteren Podcast Club’ op Zwift. Doe je ook mee?

👉 zie https://www.zwift.com/clubs/617fbd2a-d900-4d9b-91e2-2749ee7cdb4e/home

En daar hoort natuurlijk ook een Whatsapp-groep bij voor vragen, tips & tricks: https://chat.whatsapp.com/KrptQG2zRfZAOiwMF2Tpz3

Het is nog even (uit-)zoeken wat leuk is om met de Zwift Club te doen. 
Hoop je daar in ieder geval een keer te zien! ☕️👋

(Als je Zwift hebt natuurlijk…nog geen Zwift en wel interesse?
Gebruik deze link om je aan te melden en we krijgen allebei een maand gratis: https://www.zwift.com/invite/cjChQYrFbq )

Video over slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=-Os4SjVaQhA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *