Categorieën
Hardlopen Masters of Movement Seizoen 10 Training en herstel

197. Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement

Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe je je balans kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden zoals het ASM. Leer hoe balans je sportprestaties naar een hoger niveau tilt en blessures voorkomt!

Home » Afleveringen » Seizoen 10 » 197. Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement

Dit is een 197e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen het over:

Beter balanceren dankzij de ASM Masters of Movement

Hilbert van der Duim die dankzij een vogelpoepje een schuiver over het ijs maakt, de halve Jumbo-Visma ploeg die door een lek kinderzwembadje ten val komt Femke Bol die net voor de finishlijn struikelt. Een goede balans is essentieel tijdens het bewegen Maar hoe train je dit?

En hoe zorgen we dat innovatieve ideeën de sport ook echt hierbij helpen? We staken ons licht op bij de afgelopen Masters of Movement bijeenkomst van het ASM

Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe je je balans kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden zoals het ASM. Leer hoe balans je sportprestaties naar een hoger niveau tilt en blessures voorkomt!

Hoe verbeter je je balans met innovatieve trainingsmethoden?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we het belang van balans in sport en hoe je dit kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden. Samen met experts zoals René Wormhoudt, Jos de Koning, Martin Truijens en Gregory Sedoc duiken we in de meest recente “Masters of Movement” bijeenkomst van het Athletic Skills Model (ASM). We leren hoe balans je sportprestaties verbetert en blessures helpt voorkomen, en ontdekken praktische tips om je balans te trainen.

Hoe verbeter je je balans met innovatieve trainingsmethoden?

Balans is een fundamentele vaardigheid die je nodig hebt voor vrijwel elke sport, van wielrennen en schaatsen tot hardlopen. Het helpt je om je lichaam in evenwicht te houden en voorkomt dat je valt of geblesseerd raakt.

In de aflevering bespreken we dat balans niet alleen fysiek, maar ook mentaal en cognitief een belangrijke rol speelt. Je hersenen werken samen met je lichaam om je coördinatie en evenwicht te behouden tijdens het sporten.

Het Athletic Skills Model (ASM): de sleutel tot beter bewegen

Het Athletic Skills Model (ASM), helpt atleten om hun balans te verbeteren door middel van brede motorische training. Dit model richt zich op het aanleren van verschillende bewegingsvormen, zoals rennen, dansen, glijden en draaien.

Hierdoor ontwikkel je niet alleen balans, maar ook andere motorische vaardigheden die je prestaties in specifieke sporten verbeteren. Het idee dat je een betere voetballer wordt door af en toe te dansen, lijkt misschien vreemd, maar het toevoegen van variatie aan je training is volgens het ASM essentieel voor een algehele verbetering van je bewegingsvaardigheden.

Hoe train je balans op een leuke en effectieve manier?

Balans trainen hoeft niet saai te zijn. In de podcast bespreken we verschillende manieren waarop je je balans kunt verbeteren zonder eindeloos op één been te moeten staan. Denk aan dansen, capoeira of andere speelse bewegingsvormen.

Deze activiteiten bieden niet alleen plezier, maar zijn ook bewezen effectief in het versterken van je balans. Daarnaast is balans vaak gekoppeld aan andere vaardigheden, zoals coördinatie en aanpassingsvermogen, die je kunt trainen door te werken met verschillende ondergronden en bewegingspatronen.

Innovatieve trainingsmethoden voor balans: inzichten van de Masters of Movement

Tijdens de Masters of Movement bijeenkomst werden innovatieve benaderingen van balans en motorische training besproken. Een van de kernpunten is dat innovatie pas echt waardevol is als het wordt toegepast in de praktijk.

Gregory Sedoc benadrukte dat veel nieuwe ideeën, zoals de klapschaats, pas na jaren van ontwikkeling en testen door sporters werden geaccepteerd. Het Athletic Skills Model probeert deze kloof tussen wetenschap en praktijk te dichten door nieuwe trainingsmethoden aan te bieden die zowel voor topsporters als voor revalidatie en valpreventie bij ouderen nuttig zijn.

Balans buiten de sport: waarom het voor iedereen belangrijk is

Balans is niet alleen cruciaal voor sporters, maar ook voor mensen in het dagelijks leven, vooral voor ouderen. Tijdens de podcast wordt een innovatief hulpmiddel besproken: schoenen met een instabiele zool die helpen om het evenwichtsgevoel te verbeteren.

Deze schoenen zijn ontworpen om ouderen beter in balans te laten lopen, wat het risico op vallen vermindert. Dit toont aan dat balans niet alleen trainbaar is voor sporters, maar ook een enorm voordeel kan bieden in het dagelijks leven, vooral op latere leeftijd.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Waarom is balans belangrijk voor sportprestaties? 
Balans is essentieel om blessures te voorkomen en efficiënt te bewegen. Zonder balans kun je niet goed presteren, of je nu rent, fietst of schaatst.

2. Hoe kan ik balans trainen?  
Je kunt balans trainen door variatie in je bewegingen, zoals dansen, capoeira of sporten die rollen en glijden omvatten. Dit versterkt je algemene beweegvaardigheden.

3. Wat is het Athletic Skills Model (ASM)?
Het ASM is een model dat atleten breed motorisch traint, door verschillende vormen van beweging aan te bieden. Dit zorgt voor een betere algehele beweegvaardigheid, wat sportprestaties ten goede komt.

4. Waarom duurt het vaak lang voordat innovaties in de sport worden toegepast?
Innovaties zoals de klapschaats worden vaak niet meteen omarmd door sporters en coaches. Het kost tijd om nieuwe ideeën te testen en te bewijzen dat ze in de praktijk werken.

5. Hoe kan balans de prestaties van hardlopers verbeteren?
Een betere balans zorgt ervoor dat hardlopers efficiënter kunnen bewegen, wat leidt tot minder energieverbruik en een verbeterde loopeconomie.

Alle afleveringen waarin we in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs met een embedded scientist spraken:

Video over slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragen

https://www.youtube.com/watch?v=3QV_-zXUEeU

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *