Categorieën
Innovaties Seizoen 10 Wielrennen

206. Slimmer fietsen met de juiste bandenkeuze volgens Jenning Huizenga

Snel gaan op de fiets betekent zo min mogelijk rolweerstand. Maar graag heb je wel genoeg grip op het asfalt, gravel of zand. Je banden spelen hierbij een essentiële rol. Maar ga je dan voor tubes, tubeless of toch eentje met een losse binnenband? Hoe hard pomp je die dan precies op? En geldt: hoe duurder de band, hoe beter? We vragen het aan embedded scientist bij de KNWU Jenning Huizenga

Home » Afleveringen » Seizoen 10 » 206. Slimmer fietsen met de juiste bandenkeuze volgens Jenning Huizenga

Dit is de 206e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen het over:

Hoe de juiste fietsbanden jouw prestaties verbeteren

We bespreken met Jenning Huizenga hoe je slimmer kunt fietsen door de juiste banden en bandenspanning te kiezen. Jenning, embedded scientist bij de KNWU en voormalig topbaanwielrenner, deelt wetenschappelijke inzichten en praktische tips over hoe jouw bandenkeuze invloed heeft op snelheid, grip en comfort.

Of je nu een triatleet bent, wielrenner of zondagsrijder, de juiste banden kunnen het verschil maken.

Waarom is bandenspanning zo belangrijk?

Een van de verrassende inzichten uit de aflevering is dat een lagere bandenspanning vaak beter presteert dan een harde band. Hoewel het verleidelijk lijkt om je banden zo hard mogelijk op te pompen voor minder rolweerstand, toont onderzoek aan dat trillingen veel energie kunnen kosten.

Het vinden van de optimale druk – afhankelijk van je gewicht, ondergrond en bandbreedte – kan jouw fietsrit efficiënter en comfortabeler maken. Zelfs op gladde wielerbanen bleek dit een cruciale factor.

Breed of smal: welke bandenbreedte kies je?

De trend gaat steeds meer richting bredere banden, met maten van 28 of zelfs 30 millimeter, terwijl smallere banden lange tijd de norm waren. Brede banden verdelen trillingen beter, wat energieverlies beperkt.

Jenning legt uit hoe het contactoppervlak van bredere banden helpt om prestaties te verbeteren zonder grip te verliezen. Bovendien zijn bredere banden ideaal voor comfort tijdens langere ritten.

Tubeless, tubes of binnenbanden: wat is de beste keuze?

Het kiezen tussen tubeless banden, tubes of banden met een binnenband hangt sterk af van je persoonlijke doelen en omstandigheden.

  • Tubeless banden: Minder kans op lekrijden en lagere rolweerstand. Ideaal voor wie veiligheid en snelheid wil combineren.
  • Latex binnenbanden: Efficiënter in rolweerstand, maar vragen meer onderhoud (je moet ze bijvoorbeeld dagelijks oppompen).
  • Tubes: Populair in het baanwielrennen vanwege hun veiligheid bij lekrijden.

Jenning adviseert: stem je keuze af op je doelen. Voor een triathlon kan tubeless een verstandige keuze zijn, terwijl latex binnenbanden een voorsprong bieden voor snelheid op korte termijn.

Hoe kies je de juiste band voor jouw fiets?

Het kan overweldigend zijn om de juiste band te kiezen uit het grote aanbod aan merken, maten en prijsklassen. Jenning geeft een paar praktische richtlijnen:

  1. Meet de interne breedte van je velgen. Je band mag niet breder zijn dan de velg voor optimale aerodynamica.
  2. Stem de bandenspanning af op jouw gewicht en het type ondergrond.
  3. Controleer visueel op slijtage en vervang banden op tijd.

Duurdere banden zijn niet altijd beter; het draait om wat bij jouw doelen past. Bijvoorbeeld: voor een ontspannen zondagsrit zijn comfort en grip belangrijker dan snelheid.

Hoe test je jouw optimale bandendruk?

Een eenvoudige test om jouw ideale bandendruk te bepalen, is door te letten op trillingen tijdens het fietsen. Als je teveel vibratie voelt, is je band te hard opgepompt.

Begin met een iets zachtere druk en bouw langzaam op. Websites met bandendrukcalculators kunnen je hierbij helpen. Het doel: de band zo hard mogelijk oppompen zonder dat trillingen energie gaan kosten.

Innovatie in de wereld van fietsbanden

De wereld van fietsbanden blijft in ontwikkeling. Jenning verwacht dat toekomstige innovaties zoals geïntegreerde demping in fietsframes verdere optimalisaties mogelijk maken. Tot die tijd kun je al flinke winst boeken met de juiste banden en druk.

Zijn belangrijkste advies? “Je kunt beter iets te zacht rijden dan te hard – dat voorkomt onnodig energieverlies.”

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is het voordeel van bredere banden?
Bredere banden bieden meer comfort en dempen trillingen beter, wat energieverlies vermindert, zelfs op gladde oppervlakken.

2. Is harder oppompen altijd beter?
Nee, een lagere bandenspanning kan vaak beter zijn, omdat dit trillingen vermindert. Een te harde band kan juist energieverlies vergroten door vibraties.

3. Wat zijn de verschillen tussen tubeless, tubes en binnenbanden?
Tubeless banden zijn lekbestendiger en hebben minder rolweerstand. Latex binnenbanden zijn efficiënt maar vereisen meer onderhoud. Tubes zijn traditioneel in baanwielrennen vanwege hun veiligheid bij lekrijden.

4. Hoe vaak moet ik mijn banden vervangen?
Controleer visueel op droogte, scheurtjes of steentjes. Nieuwe banden zijn aan te raden voor grote evenementen, maar niet direct uit de verpakking: eerst inrijden is essentieel.

5. Wat is de beste bandendruk voor mijn fiets?
Dit hangt af van je gewicht, de bandbreedte en het type ondergrond. Gebruik online calculators en test zelf om trillingen te minimaliseren.

6. Maakt de prijs van een band veel uit?
Niet altijd. Duurdere banden zijn vaak beter doordacht, maar het gaat vooral om wat je doelen zijn: snelheid, grip of comfort.

Video over Slimmer fietsen met de juiste bandkeuze  juiste bandkeuze 

2 reacties op “206. Slimmer fietsen met de juiste bandenkeuze volgens Jenning Huizenga”

Jullie haalden heel mooi Tweewielers aan. Het liedje gaat zo: van voor naar achter, voor nieuw achter weg. Hoewel achter harder slijt, is dat minder erg. Je wilt profiel en grip op je voorband, omdat je daarmee stuurt, is de gedachte.

Dus niet achterbanden naar voren, maar andersom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *